Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Loopbaan

Jouw loopbaan of carrière gaat over alle banen en (maatschappelijke) posities die je in jouw hele leven hebt. Werknemers veranderen vaker dan vroeger van baan of kiezen voor een bestaan als zelfstandige. Soms met en soms zonder personeel. Starters beginnen vaak als flexkracht. Hoe zie jij jouw loopbaan voor je? Wil je altijd bij dezelfde werkgever blijven? Wil je altijd hetzelfde werk blijven doen? Of wil je promotie maken en jezelf ontwikkelen?

Werknemers in de bouw- en infrasector krijgen volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen of te scholen. In de cao Bouwnijverheid zijn diverse afspraken gemaakt, zodat werknemers zich voortdurend kunnen bijscholen. Via deze voorzieningen en afspraken blijft de sector aantrekkelijk om in te werken.

Bedrijven zijn op zoek naar personeel en het aanbod van vacatures groeit. Tijdens de crisis is de instroom van jongeren in de bouw- en infraopleidingen sterk teruggelopen. Bouwend Nederland is daarom een instroomcampagne gestart om jongeren door middel van filmpjes, events en projecten te interesseren voor een baan in de bouw en infra.

Vacatures vind je onder andere via een vacaturesite. Schrijf geen ellenlange verhalen, maar houd het kort en overzichtelijk. Recruiters kijken vooral naar je cv.

Een andere manier van werk zoeken, is door in je netwerk rond te vragen of iemand een baan voor je weet. Dit is vooral handig als je vrienden, familie of kennissen hebt die in de bouw werken. Vacatures voor bouwplaatsberoepen worden niet altijd online gemeld, maar wel in het informele circuit. Je kunt ook altijd zelf actief bouwbedrijven benaderen om te vragen of ze werk hebben.

Via Jijgaathetmaken krijg je inzicht in een aantal functies in de bouw. Mensen die nu starten met een opleiding in de Bouw & Infra, hebben een grote kans op het vinden van een passende baan.

Het is een misverstand dat je als timmerman of andere vakman geen doorgroeimogelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar voorman en uitvoerder. De opleidingen zijn zo ingericht dat je deze naast je werk kunt volgen en ze zijn gericht op de praktijk. Als je door wilt stromen naar een kaderfunctie, zelf aannemer wilt worden of zzp’er kun je een opleiding volgen bij KOB.

Werk je nu in een andere sector, maar wil je in de Bouw of Infra gaan werken, dan ben je een zogenaamde zij-instromer oftewel een switcher. Op de website van Jijgaathetmaken vind je alle info voor switchers inclusief ervaringsverhalen.

Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring moet je nog een opleiding of een cursus volgen. In de bouw- en infrasector zijn er volop mogelijkheden je te ontwikkelen of te scholen. Dit is vastgelegd in de cao Bouw & Infra. Je kunt bij opleidingsbedrijven terecht, zoals Bouwmensen. Zij hebben vaak ook contacten met werkgevers en zicht op vacatures. 

Niet alleen de arbeidsmarkt is in korte tijd enorm veranderd, ook de technologie gaat razendsnel. Door ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie is het steeds beter mogelijk werkprocessen, productielijnen en producten digitaal aan te sturen en te ontwikkelen. Natuurlijk blijft er altijd behoefte aan vakmanschap, maar onderschat de impact van de computer niet. Het voordeel is dat saai, repeterend en zwaar werk steeds meer verdwijnt. Het nadeel is dat het oude, vertrouwde werk op een andere manier moet worden gedaan en sommige werkzaamheden helemaal verdwijnen.

Automatisering kan ervoor zorgen dat je net andere vaardigheden nodig hebt. Ga na of jouw kennis en vaardigheden nog voldoende aansluiten bij de huidige eisen op de arbeidsmarkt. Misschien moet je je wel omscholen of bijscholen om blijvend meer kans te maken op werk en zo je duurzame inzetbaarheid te vergroten

Heb je echt een hekel aan computers dan zul je je moeten ontwikkelen als een hele goede vakspecialist. Dat kan een prima keuze zijn, maar wees je in ieder geval bewust van deze ontwikkeling en laat je er niet door overvallen.

Automatisering en robotisering van bedrijfsprocessen gebeuren niet van de ene op de andere dag. Wacht dus niet af wat de gevolgen voor jouw werk zijn, maar ga bij jezelf na wat jij kunt doen om robotiseringsproof te zijn. Zo blijf je duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt. Dit is belangrijk omdat werkenden van nu langer moeten doorwerken en de mogelijkheden om vervroegd uit te treden verdwijnen.

Wil jij weten wat jouw loopbaanmogelijkheden zijn? Dan kun je dit bespreken met de DIA-adviseur van Volandis en dit opnemen in jouw actieplan. Sta je niet ingepland voor een 4-jaarlijks DIA-adviesgesprek? Vaak is het mogelijk om een tussentijdse, spontane DIA te vragen. De Vraagbaak van Volandis kan jou hier meer over vertellen: 0341 499 299 / info@volandis.nl.

contact