Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Veelgestelde vragen

In het portaal mijnVolandis krijgen werkgevers inzicht in het gegeneerde bedrijfsrapport Duurzame Inzetbaarheid. Heb je vragen over het portaal en/of de inlogprocedure? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder.

Inlogprocedure 

Maak een account aan op mijn.volandis.nl. Vervolgens krijg je een e-mail om je account te bevestigen. Zodra jouw account is bevestigd, kun jij je bedrijf koppelen met je APG nummer. Eventueel kun je meerdere bedrijven koppelen. Het is ook een mogelijk om je KVK-nummer te gebruiken als je je APG-nummer niet weet. Heb je geen APG nummer? Dan vragen we je eenmalig een kopie inschrijving KVK mee te sturen.

Als er nog geen beheerder is van mijnVolandis, dan sturen we de activatiecode ter attentie van de contactpersoon die het account heeft aangemaakt. De activatiecode sturen wij per post naar het adres van het gekoppelde bedrijf. Vervolgens bepaalt de beheerder wie wel of geen toegang heeft tot mijnVolandis.

Je hebt al een account aangemaakt op mijnVolandis en daarna jouw account geactiveerd door op de link te klikken in de e-mail die je gekregen hebt. De volgende stap is het bedrijf koppelen aan je account. Daar krijg je in de e-mail een bevestiging van. Binnen 5 werkdagen krijg je een brief met een activeringscode. Deze brief versturen wij per post naar het adres van het gekoppelde bedrijf.

Brief niet ontvangen?

Heb je geen brief ontvangen? Controleer dan in de bevestigingse-mail of het adres van je bedrijf klopt en pas dit indien nodig aan. Is de brief niet op het juiste adres binnen gekomen? Neem dan contact op met de Vraagbaak en vraag naar een adviseur van DIA bedrijven: 0341 499 299

Als beheerder ben je de eerste persoon die voor jouw bedrijf in kan loggen in mijnVolandis. Je beheert de toegang tot het werkgeversportaal mijnVolandis voor jouw bedrijf.

Als beheerder kun je:

  • andere werknemers van je bedrijf toestemming geven om op mijnVolandis in te loggen;
  • externe personen of organisaties toestemming geven om in te loggen op mijnVolandis;
  • werknemers / personen toestemming ontnemen, verwijderen en je eigen rol als beheerder overdragen;
  • andere vestigingen toevoegen en verwijderen en wachtwoorden aanpassen;

Let op. Beheerders kunnen in mijnVolandis zien welke werknemers worden uitgenodigd voor de DIA incl. PAGO. Houd hier rekening mee als je een externe partij beheerder maakt voor mijnVolandis.

Heeft je bedrijf meerdere vestigingen met werknemers die onder de cao Bouw & Infra vallen, dan kun je daarvan beheerder worden. Je kunt ook apart een beheerder per vestiging aanwijzen. De vestigingsbeheerders hebben dezelfde mogelijkheden als de eerste beheerder. Dit doe je door de andere bedrijfsonderdelen te koppelen via ‘mijn account’ en vervolgens via ‘instellingen’.

Als beheerder heb je de mogelijkheid vanuit mijnVolandis andere werknemers toestemming te geven tot gebruik van het portaal of van instrumenten die in het portaal aanwezig zijn. Daarvoor klik je op het poppetjes icoontje (rechts boven in het scherm) en vervolgens kies je voor ‘Instellingen’. In het Gebruikersdeel kies je vervolgens ‘Nieuwe gebruiker uitnodigen’. Vul hier het e-mailadres, het instrument en de rol die de werknemer moet krijgen in. De werknemer krijgt een e-mail met inloggegevens.

Of

Als beheerder heb je de mogelijkheid vanuit mijnVolandis andere werknemers toestemming te geven tot gebruik van het portaal of van instrumenten die in het portaal aanwezig zijn.

Daarvoor klik je op je naam (rechts boven in het scherm) en vervolgens kies je ‘Instellingen’. In het Gebruikersdeel kies je vervolgens ‘Nieuwe gebruiker uitnodigen’. Vul dan het e-mailadres, het instrument en de rol die de werknemer moet krijgen in. De werknemer krijgt een e-mail met inloggegevens.

Als je weet wie de beheerder is van mijnVolandis, dan kun je hem/haar vragen om je uit te nodigen via mijnVolandis (zie vraag 7). Is er nog geen beheerder en heb je nog geen account? Klik dan op ‘Inloggen’ rechtsbovenin op www.volandis.nl en kies vervolgens ‘mijnVolandis’. Op het inlogscherm kun je vervolgens op ‘Registreren’ klikken.

Alle bedrijven die een APG-nummer hebben, kunnen in mijnVolandis.

Je bedrijf wordt ingedeeld aan de hand van de SBI codes van de Kamer van Koophandel (KVK). Via deze codes wordt je ingedeeld in één van de sectoren B&U, GWW of GA.

Om je bedrijf onder de juiste sector te laten vallen, volgens de SBI codes van de Kamer van Koophandel (KVK), moet je de gegevens aanpassen bij de KVK.

Indien je het wachtwoord vergeten bent, vraag je een nieuw wachtwoord aan via de knop ‘wachtwoord vergeten’ in het inlogscherm. Je krijgt dan een e-mail met daarin een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen. Let op, soms komt deze e-mail in de ongewenste e-mail terecht. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de Vraagbaak en vraag naar een adviseur van DIA bedrijven: 0341 499 299.

Neem contact op met Volandis via de Vraagbaak en vraag naar een adviseur van DIA bedrijven: 0341 499 299.

Je kunt je registreren via mijnVolandis. Klik daarvoor op de link 'wij vallen niet onder de Bouw & Infra cao, maar willen wel geruikmaken van instrumenten'. Deze link vind je op het scherm 'Bedrijf koppelen'onder de koppel knop. Je krijgt de inloggegevens binnen 5 dagen per post toegestuurd.

Klopt het vermelde adres in mijnVolandis niet en valt je bedrijf onder de cao voor de Bouw & Infra. Pas dan zelf je adres aan bij APG. Hieronder lees je hoe je als werkgever (bestuurlijke contactpersoon) gemakkelijk en snel je werkgeversgegevens kunt wijzigen. Neem de volgende stappen:

  1. Ga naar pensioenaangifte.apg.nl;
  2. Log in met uw inlogcode en wachtwoord;
  3. Kies -> SWP in de balk bovenaan;
  4. Ga naar het tabblad klantbeeld;
  5. Kies -> uw organisatiegegevens wijzigen;
  6. Vul de nieuwe gegevens in;
  7. Kies -> controleer;
  8. Kies -> zend in.

Let op: staat de status in ‘overzicht wijzigingsverzoeken’ op verwerkt? Dan is je wijziging binnen tien werkdagen zichtbaar via ‘uw organisatiegegevens wijzigen’ in SWP.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het doorgeven van een adreswijziging van je werknemers. Dit doe je bij aanlevering van de loon- en premiegegevens aan het APG. Deze organisatie voert de pensioenadministratie uit voor de Bouw- & Infrasector.

  • Stap 1. Ga naar www.volandis.nl en kies voor inloggen mijnVolandis (helemaal rechts).
  • Stap 2. Log in met je gebruikersnaam (emailadres) en zelfgekozen wachtwoord en kies voor registreren.
  • Stap 3. Maak een account aan.
  • Stap 4. Je ontvangt een e-mailverificatie.
  • Stap 5. Ga naar het inlogscherm. Log in met je zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Stap 6. Kies voor “Bedrijf koppelen” en maak gebruik van jullie APG-nummer. Dit nummer staat op het pensioenoverzicht. Als je geen APG-nummer hebt, kun je je kvk-nummer gebruiken. 
  • Stap 7. Je krijgt melding dat er al een beheerder is. Als deze persoon niet meer werkzaam is bij jullie, klik dan op 'mijn account' als je bent ingelogd. Je komt dan in het scherm 'gebruikersbeheer'. Klik vervolgens op het poppetje achter je naam. Volandis krijgt dan een melding om jou beheerder te maken. 
  • Stap 8. Zodra je beheerder bent kun je inloggen en via gebruikersbeheer de gegevens van je voorganger verwijderen en jezelf of anderen evt. andere rollen toebedelen via ‘gebruiker uitnodigen’. 

Algemene vragen 

In het werkgeversportaal mijnVolandis vind je verschillende tools die jouw bedrijf helpen. Denk hierbij aan het bedrijfsrapport Duurzame Inzetbaarheid met gegevens van werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra. Maar ook de RI&E tool, de V&G planner, de Quickscan, de Preventiegids en relevante documenten.

Met betrekking tot het bedrijfsrapport Duurzame Inzetbaarheid onderscheiden drie niveaus:

  1. Bedrijfstakniveau;
  2. Brancheniveau (volgens de SBI codes, is nog niet actief) en;
  3. Op bedrijfsniveau zie je - in verband met de privacy - alleen gegevens van je werknemers als er meer dan 15 deelnemers aan de PAGO/DIA zijn. In dit rapport kun je splitsen op CAO-, UTA-niveau en leeftijdscategorie. De data wordt periodiek ververst. Je wordt hiervan op de hoogte gesteld.

Mocht je werken bij een organisatie die meerdere bv’s heeft, dan kun je die ook aan elkaar laten koppelen tot een groepsrapport. Dit is bijvoorbeeld handig als er kleine bv’s tussen zitten die te klein zijn voor een bedrijfsrapport.

Nee, mijnVolandis is een kosteloos portaal voor werkgevers. 

Bedrijfsrapport

  • Gemiddelde score kunnen zien van de vragen binnen een thema.
  • Bepaal je eigen lat. Als benchmark niet het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven gebruiken, maar eigen doelstellingen creeëren.
  • De thema score niet met vergelijkbare bedrijven vergelijken, maar met een voorgaande periode van je eigen bedrijf.

Je krijgt een nieuw bedrijfsrapport zodra er tenminste 15 medewerkers naar het PAGO geweest zijn. Dat kan voor kleine bedrijven wel een aantal kwartalen duren. We tellen net zo lang door tot de 15 bereikt zijn met een maximum van vier jaar. Zodra een rapport is vrijgegeven beginnen we weer opnieuw met tellen. Bij het openen van het bedrijfsrapport wordt automatisch het meest recente rapport geopend voor je bedrijf. Stimuleer je werknemers om naar het PAGO te gaan. Dat vergroot de kans op een recent rapport en hiermee kun je bijvoorbeeld vroegtijdig uitval van werknemers signaleren.

Heb jij werknemers die risicovolle werkzaamheden verrichten? Wellicht komen zij in aanmerking voor een GPO. Deze extra medische keuring wordt uitgevoerd door een arbodienst. Handig om te weten dat je deze medische keuring kunt combineren met de DIA of het PAGO. Hier zijn dan geen extra kosten aan verbonden voor de werkgever en bovendien ben je je werknemer geen extra dag kwijt. Dit scheelt dus zowel tijd als kosten! Meer informatie, bijvoorbeeld over welke risico’s en beroepen in aanmerking komen voor een GPO, vind je hier.

Werk je weleens voor langere periode met inleenkrachten en ben je benieuwd of zij ook opgeroepen worden voor de DIA en/of het PAGO? De cao Bouw & Infra zegt hier het volgende over. Als het uitzendbureau meer dan 50% van de loonsom arbeidskrachten aan bouwbedrijven ter beschikking stelt én geen lid is van ABU of NBBU, dan komt de werknemer in aanmerking voor het cao-pakket individugerichte preventiezorg (waar DIA en PAGO deel van uit maken).  Dat geldt ook voor de situatie dat het uitzendbureau deel uit maakt van een concern waarvoor de CAO van toepassing is. De duur van het inlenen heeft hier dus niets mee te maken. Als werkgever dien je er uiteraard wel op toe te zien dat de CAO wordt nageleefd. Maak daarom hier als werkgever afspraken over in de inleenovereenkomst met het uitzendbureau.

Bedrijfsrapport

De benchmark is in dit geval een prestatiegemiddelde van alle bedrijven in de bedrijfstak, sector of branche. In het rapport gebruiken we ook de term ‘vergelijkbare bedrijven’.

De drie cirkels staan voor de drie pijlers waarop Volandis haar advisering heeft gebaseerd: Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.

Als je grijze vlakken ziet staan bij een bepaald thema, dan betekent dat dat er sprake is van een nieuwe thema in 2019. Op dat moment is er nog onvoldoende data verzameld voor een score.

De aanbevelingen worden digitaal gegenereerd door prioriteitsregels. De thema’s die het best scoren (tenminste een 8) worden getoond als goed scorende thema’s in het linker rijtje. Let op, je kan dan nog steeds een lager cijfer hebben dan vergelijkbare bedrijven. De thema’s waarmee je het laagste cijfer haalt, staan aan de rechterkant getoond.

De cijfers worden bepaald door de antwoorden die jouw werknemers geven op de vragen uit de DIA incl. PAGO. De berekening kan je terugvinden in het document ‘Achtergrond scores bedrijfsrapport mijnVolandis’.

Idealiter is het werkvermogen 100%. Het verschil tussen het percentage werkvermogen en 100% geeft aan hoeveel van je werknemers dreigen uit te vallen.

Ieder bedrijf met een eigen APG-nummer en met medewerkers die vallen onder de Bouw & Infra cao, ontvangt een bedrijfsrapport en heeft een eigen beheerder. Deze beheerder kan beheerder zijn van meerdere APG-nummers. Een bedrijfsrapport wordt getoond bij minimaal 15 deelnemers aan de DIA incl. het PAGO. (i.v.m. het garanderen van de privacy).

Mocht je werken bij een organisatie die meerdere bv’s heeft, dan kun je die ook aan elkaar laten koppelen tot een groepsrapport. Dit is bijvoorbeeld handig als er kleine bv’s tussen zitten die te klein zijn voor een bedrijfsrapport.

In het bedrijfsrapport zijn gegevens opgenomen uit de DIA incl. het PAGO van de afgelopen vier jaren. In verband met de privacywetgeving bestaat het rapport uit gegevens van minimaal 15 deelnemers per jaar per werkgever met een eigen APG-nummer.

In een bepaalde periode zijn er genoeg (tenminste 15) medewerkers naar de DIA incl. PAGO geweest en toch zie ik geen bedrijfsrapport. Dat kan komen door:

  1.  Het kwartaal waar we nu in leven telt nog niet mee in het rapport. De PAGO’s die in dit kwartaal vallen zijn pas zichtbaar als het kwartaal afgesloten is.
  2. Nog niet alle PAGO resultaten zijn door de arbodienst bij Volandis aangeleverd en verwerkt.

Als beheerder kun je anderen rechten geven binnen jouw omgeving in mijnVolandis. Je kunt zelf aangeven of zij het bedrijfsrapport in kunnen zien. Indien anderen geen toestemming krijgen om het bedrijfsrapport te bekijken, wordt in plaats van het rapport de nieuwsbrief van Volandis getoond.

Informatie over RI&E en V&G binnen mijnVolandis

De beheerder van mijnVolandis kan anderen uitnodigen of toegang geven. Je kunt dus je opdrachtgever vragen jou toegang te geven. Ken je de beheerder niet? Maak dan een account aan via mijn.Volandis.nl. Log in en vraag toegang tot de RI&E van je opdrachtgever. Hiervoor heb je het APG-nummer van je opdrachtgever nodig.

Bedrijven die buiten de bedrijfstak Bouw & Infra vallen, kunnen via het werkgeversportaal mijnVolandis een aanvraag indienen om gebruik te maken van de branche RI&E en de V&G-planner. Upload bij deze procedure een kopie van de KVK, waarin de SBI-code is aangegeven. Volandis beoordeelt de aanvraag. Na goedkeuring worden inloggegevens verstrekt.

De RI&E en V&G planner zijn van Z-login overgegaan naar het werkgeversportaal (mijnVolandis). Via https://mijn.volandis.nl  kun je inloggen of registreren. Na inloggen vraag je toegang tot de tool die je wilt gebruiken. Zie ook 'Als werknemer wil ik naar het werkgeversportaal. Hoe moet ik dat doen?'  

De RI&E is van Z-login overgegaan naar het werkgeversportaal (mijnVolandis). Via https://mijn.volandis.nl  kun je inloggen of registreren. Na inloggen vraag je toegang tot de tool die je wilt gebruiken. Zie ook 'Als werknemer wil ik naar het werkgeversportaal. Hoe moet ik dat doen?'  

Je wilt gebruikmaken van een instrument, zoals de RI&E of de V&G-planner. Hiervoor vraag je toestemming aan de beheerder van het werkgeversportaal van je eigen bedrijf. Deze beheerder nodigt jou vervolgens uit en geeft je rechten om een tool te gebruiken. Via een inlog en registratieproces maak je daarna gebruik van de tool waarvoor je rechten hebt gekregen. 

Als je niet hebt aangegeven dat je gegevens overgezet moeten worden van Z-login naar het werkgeversportaal, dan zijn na de verhuizing je gegevens verdwenen. Je kunt dan niet meer bij je oude gegevens.

Als je toegang wilt tot de tools dan kun je op https://mijn.volandis.nl inloggen of registreren en toegang aanvragen tot de tool die je wilt gebruiken.

De beheerder van mijnVolandis kan anderen uitnodigen of toegang geven. Je kunt je opdrachtgever vragen jou toegang te geven. Ken je de beheerder niet? Maak dan een account aan via https://mijn.Volandis.nl. Log in en vraag toegang tot de RI&E van je opdrachtgever. Hiervoor heb je het APG-nummer van je opdrachtgever nodig. 

Bedrijven die buiten de bedrijfstak Bouw & Infra vallen, kunnen via mijnVolandis een aanvraag indienen om gebruik te maken van de branche RI&E en de V&G-planner. Upload bij deze procedure een kopie van de KvK, waarin de SBI-code is aangegeven. Volandis beoordeelt de aanvraag. Bij goedkeuring worden inloggegevens verstrekt. Bij afwijzing nemen we contact op met de aanvrager

Als beheerder kun je anderen rechten geven binnen jouw omgeving in mijnVolandis. Je kunt zelf aangeven of zij de bedrijfsrapportage kunnen zien. 

contact