Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Vacatures en instroom

Door de economische crisis is de bouwproductie in Nederland lange tijd flink teruggelopen. Er waren nauwelijks banen in de Bouw- en Infrasector. Maar die uitgestelde bouwproductie moet nu en de komende jaren weer worden ingehaald. De bouw is dus duidelijk een conjunctuurgevoelige marktsector, waardoor de vraag naar personeel sterk kan wisselen. Hoe pas je als werkgever je personeelsbeleid hier op aan?

Bedrijven zijn nu hard op zoek naar personeel en het aanbod van vacatures groeit. Tijdens de crisis is de instroom van jongeren in de bouw- en infraopleidingen sterk teruggelopen. Daarom is Bouwend Nederland een  instroomcampagne gestart om jongeren te interesseren voor een baan in de bouw en infra. Je vindt filmpjes van bouw- en infraberoepen, events, projecten en natuurlijk informatie over opleidingen.

Huidige vacatures vind je onder andere op de website komindebouw.nl. Op deze vacaturebank kun je rechtstreeks in contact komen met werkgevers zonder tussenkomst van een uitzendbureau of intermediair. Bedrijven presenteren zichzelf met filmpjes. Zo heb je meteen een indruk van het bedrijf. Je kiest zelf de vacature, stage of leerwerkplek die je aanspreekt, schrijft een sollicitatiebrief en laat je cv achter op de website. Je bepaalt zelf bij welk bedrijf je solliciteert.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere vacaturesites waar je banen kunt vinden. Het is tegenwoordig gebruikelijk om cv (overzicht van je opleidingen en werkervaring) en eventueel een korte tekst erbij te sturen over waarom je de baan wilt. Schrijf geen ellenlange verhalen. Houd het kort en overzichtelijk. Recruiters kijken vooral naar je cv. Je mailt de bijlagen of plaatst ze direct op de website.

Een andere manier van werk zoeken, is door in je netwerk rond te vragen of iemand een baan voor je weet. Handig voor als je al vrienden, familie of kennissen in de bouw hebt werken. Vacatures voor bouwplaatsberoepen worden niet altijd online gemeld, maar wel in het informele circuit. Je kunt ook altijd zelf actief bouwbedrijven benaderen om te vragen of ze werk hebben.

Op komindebouw.nl is ook een overzicht te vinden van opleidingen in de Bouw- en Infrasector. De website geeft tevens een overzicht van banen die passen bij de genoemde opleiding. Hier zijn ook beroepenfilms te vinden. Handig voor als je nog niet precies weet wat je wilt doen of als je wat anders zoekt en je wilt oriënteren. Op die manier krijg je zicht op je kansen op de arbeidsmarkt. Mensen die nu starten met een opleiding in de Bouw of Infra, hebben een grote kans na afloop van de opleiding een passende baan te vinden.

Het is een misverstand dat je als timmerman of andere vakman geen doorgroeimogelijkheden hebt. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar voorman en uitvoerder. De opleidingen zijn zo ingericht dat je deze naast je werk kunt volgen en ze zijn gericht op de praktijk.

Werk je nu in een andere sector, maar wil je in de Bouw of Infra gaan werken, dan ben je een zogenaamde zij-instromer. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring moet je nog een opleiding of een cursus volgen. In de Bouw- en Infrasector zijn er volop mogelijkheden je te ontwikkelen of te scholen. Dit is vastgelegd in de cao Bouw & Infra. Je kunt bij opleidingsbedrijven terecht, zoals Bouwmensen. Zij hebben vaak ook contacten met werkgevers en zicht op vacatures.


Voor werkgevers

De opleiding voor bouwplaatsberoepen als timmerman, metselaar, tegelzetter en asfaltwegenbouwer vindt vooral in de praktijk plaats. Als bedrijf kun je leerlingen aannemen in een leerwerkbaan. De leerling werkt doorgaans vier dagen in de week in jouw bedrijf en gaat een dag naar een ROC om de theorie te volgen. Hiervoor is het nodig een erkenning als leerbedrijf aan te vragen. Dat kan bij de Stichting Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven. Op de website vind je meer informatie over de procedure en of je in aanmerking komt voor subsidiemogelijkheden. Als leerbedrijf krijg je een vermelding op Stagemarkt.nl, het register waarin leerlingen kunnen zoeken voor een leerwerkplek.

Het ROC begeleidt de leerling vanuit school, maar als leerbedrijf heb je ook een praktijkopleider nodig om de leerling op de werkplek te coachen en op te leiden in het praktijkdeel. De Bouw- en Infrasector vraagt leerbedrijven een leermeester in dienst te nemen om de kwaliteit van het praktijkdeel te waarborgen. De leermeester maakt de leerling vertrouwt met thema’s als veiligheid, arbeidsomstandigheden en beroepsrisico’s. Een ervaren vakkracht volgt een leermeestercursus voordat hij zich leermeester mag noemen. Voor meer informatie kun je terecht bij Volandis.

Werkgevers kunnen hun vacatures plaatsen op de verschillende vacaturesites. De site komindebouw.nl richt zich specifiek op de bouw- en infrasector. Bedrijven presenteren zichzelf op de site met filmpjes. Er is rechtstreeks contact tussen werkgevers en kandidaten, zonder tussenkomst van een uitzendbureau of intermediair.

Werkgevers kunnen personeel inhuren of inlenen via Bouwmensen of andere opleidingsbedrijven. Zij leiden jongeren en zij-instromers op in een bouw- of infraberoep meestal samen met het ROC. Ze hebben vaak ook een uitzendbedrijf, zodat zij zowel vakmensen als leerlingen in dienst hebben. Opleidingsbedrijven zijn regionaal georganiseerd en kennen de regionale markt en opleidingsaanbod dus goed.

Delen via:

contact