Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Corona: voorkom stress

07 april 2020

Corona: voorkom stress

Blijf naar elkaar luisteren, neem een time-out en overleg

Na de eerste week van de Helpdesk Corona Bouw & Techniek is het duidelijk dat werkgevers en werknemers heel hard werken om het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ en de richtlijnen van het RIVM aan te houden.

Stressfactoren

Dat valt niet altijd mee. Informatie wordt voortdurend aangevuld en is niet overal gelijk. Voortschrijdend inzicht wijzigt ook de richtlijnen. Daarnaast hebben veel werknemers te maken met complicerende factoren, bijvoorbeeld omdat de partner in de zorg werkt, kinderen thuis zijn of dat ze tot een risicogroep horen.

Onzekerheid en onduidelijkheid maken mensen onzeker en dat geeft stress. Onder spanning kan men een korter lontje krijgen en zich terugtrekken waardoor het probleemoplossend vermogen afneemt. Stress is geen goede basis om constructief te blijven samenwerken.

Tips

Voorkom stress door met elkaar te praten en zorgen te delen. Zorg voor regelmatig werkoverleg en bespreek hoe je het werk zo veilig mogelijk kan uitvoeren. Blijf overleggen over werksituaties die vragen opleveren en over de gezondheid. Neem een time-out om daar met elkaar bij stil te staan en van gedachten te wisselen. Geef aan als je de situatie niet veilig vindt en waar dat doorkomt. Bespreek de volgende vragen met elkaar:

  • Hoe kan je een klus uitvoeren zonder besmettingsgevaar?
  • Zijn er andere manieren op het werk wel uit te voeren?
  • Stellen we het werk uit?
  • Bel ik mijn collega of werkgever?
  • Raadpleeg ik de coronaverantwoordelijk van de bouwplaats?

Kortom: blijf met elkaar communiceren, hoe lastig ook. Houd het hoofd koel, neem een time-out en overleg.

Helpdesk Corona Bouw & Techniek

Wil je advies of informatie over veilig doorwerken in coronatijd? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen of bel met de Helpdesk Corona Bouw & Techniek.

 

contact