Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

DIA no. 15000

29 januari 2019

DIA no. 15000

Vierden we een paar maanden geleden nog de 10.000ste DIA, inmiddels staat de teller op 15.000! Léon, werkzaam bij Van Wijnen, nam als 15.000ste deel aan het adviesgesprek over: Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.  

Door de verhoogde pensioenleeftijd is het meer dan ooit belangrijk na te denken over je werk, nu en in de toekomst. De DIA is het medische onderzoek (PAGO) met een extra: een adviesgesprek over wat de werknemer kan doen om gezond en met plezier te (blijven) werken. Mede door de DIA wil Volandis werknemers aan het denken zetten over hun eigen duurzame inzetbaarheid. En daar kunnen werkgevers een belangrijke rol bij spelen. Zo is de opkomst van de DIA bij Van Wijnen (regio West) hoog te noemen, ook doordat de organisatie dit als belangrijk beschouwt. We vragen Jolanda Ras, HR-medewerker bij Van Wijnen, naar het waarom.

Je hebt maar één lijf

“Al geruime tijd zijn wij ons als organisatie ervan bewust dat de duurzame inzetbaarheid van werknemers een belangrijk thema is. We hebben daar de afgelopen jaren actief op ingezet, bijvoorbeeld door de inzet van thema’s als: fit@work, Lekker in je vel en Gezond presteren. De werknemers moeten tegenwoordig best lang door werken. Dat betekent dat goed voor jezelf zorgen belangrijker is dan ooit. Je hebt immers maar één lijf. Dat is precies de reden waarom wij het zo belangrijk vinden en maken dat onze werknemers deelnemen aan de DIA. Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit is waar wij als organisatie samen met onze werknemers bij stil willen staan.”

Onze bedrijfsartsen op onze eigen locatie

“We vinden het belangrijk dat onze werknemers deelnemen aan de DIA. We hanteren een jaarplanning waarbij we voorafgaand aan het kalenderjaar een overzicht van Volandis ontvangen met werknemers die dat jaar recht hebben op een uitnodiging. We activeren onze werknemers door vooraankondigingen en stimuleren hen om deel te nemen. De DIA’s plannen we in op onze eigen locaties met onze vaste bedrijfsartsen. We zijn van mening dat het gesprek hierdoor toegankelijker wordt voor de deelnemer en men zich ook veilig voelt om het gesprek te kunnen voeren. Hierdoor waarborgen we ook dat de werknemer bij een eventuele follow up door dezelfde arbo-arts gezien wordt en voorkomen we dat men telkens opnieuw hetzelfde verhaal moet vertellen.

Als je als organisatie niets doet, ontvangen werknemers hun oproep voor de DIA gewoon via de arbodienst, maar door als werkgever hiermee aan de slag te gaan, houd je grip en kun je werknemers waar nodig motiveren.

Wat levert het onderaan de streep op?

“Natuurlijk weten wij als organisatie niet wat er wordt besproken tijdens een DIA gesprek, maar wat we wel zien is dat werknemers zich meer bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheid om duurzaam inzetbaar te blijven. En dat is precies waarom wij ons hard maken voor de DIA!”

Wil jij als werkgever ook graag een jaarplanning voor de DIA’s van jouw werknemers? Je vindt hier meer informatie of vraag het één van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee en wie weet vieren we dan binnen no time de 20.000ste DIA bij jou!

contact