Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Een soepele overgang

04 november 2022

Een soepele overgang

Wist je dat 80% van de medewerksters die in de overgang zitten klachten heeft? Denk aan stemmingswisselingen, concentratieproblemen, paniek- en angstgevoelens, pijnklachten, blaasproblemen en andere fysieke ongemakken. Ook kan het je relatie flink onder druk zetten.

Is het menopauze of overgang?

Vaak worden ‘overgang’ en ‘menopauze’ door elkaar gebruikt. Toch is het niet hetzelfde:
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.
De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid. De overgang kan beginnen als je tussen de 40 en 60 jaar oud bent.

Verder is bekend dat 1 op de 3 vrouwen vindt dat ze minder goed kan functioneren en gaat vervolgens zelfs minder werken. Overgangsklachten worden regelmatig - ten onrechte - aangezien voor spanningsklachten en zelfs een burn-out. 57% van de vrouwen in deze levensfase hebben dan ook meer behoefte aan ondersteuning op het werk (bron: NVAB).

De bouwarts is er voor jou!

Om het dreigende disfunctioneren te voorkomen is het belangrijk dit op tijd te bespreken op het werk, ook al is dat moeilijk en heerst er nog altijd een taboe op dit thema. Tijdige signalering is soms lastig, maar noodzakelijk om op tijd te kunnen helpen en zelfs verzuim te voorkomen.

Wil je weten hoe, of wil je dit in een veilige omgeving bespreken, met name de relatie tot het werk, denk dan ook aan een gesprek met de bouwarts. Dat is de bedrijfsarts van de bouw. De arts kan je ondersteunen om deze overgangsperiode zo soepel mogelijk te doorlopen. Check hier de contactgegevens. Weet je niet wie jouw arbodienst is? Bel met de Volandis Vraagbaak: 0341 – 499 299 of chat via onze website.

Meer informatie

Meer (medische) informatie vind je op de websites: www.vrouwenindeovergang.nl en https://www.thuisarts.nl/overgang/ik-wil-goed-omgaan-met-klachten-door-overgang.

Wil je als professional of werkgever meer informatie over hoe je kunt ondersteunen? Kijk op de themapagina van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen.

Jack van der Gragt
Bedrijfs- en bouwarts, Volandis

contact