Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Gezocht: vakmensen

03 januari 2018

glaswol bouwvakker

De sector staat te springen om vakmensen. Om te kunnen voldoen aan de vraag en verwachte groei is behoud van oudere werknemers essentieel, maar zijn er ook vele nieuwe mensen nodig. Er is een grote behoefte aan allerlei soorten vakmensen. Niet alleen technisch, maar vooral ook jongeren die sterk zijn in ontwerp en/of planning.

Jongeren in de bouw en infra krijgen vaak hun opleiding in de praktijk. Ze werken vier dagen in de week bij een bedrijf en volgen een dag in de week de theorie bij een ROC. Om een jongere op te leiden tot vakman moet je een erkend leerbedrijf zijn en een leermeester in dienst hebben. Bedrijven kunnen een erkenning aanvragen bij Stichting Beroep en Bedrijfsleven (SBB) en een leermeester opleiden bij Volandis. Een leerbedrijf kan rechtstreeks leerlingen een leerwerkplek bieden of leerlingen via het opleidingsbedrijf.

Wat gebeurt er eigenlijk in de bouw en infra?

Jongeren kiezen echter steeds minder voor een opleiding in de bouw en infra. Reden voor Bouwend Nederland een campagne te starten om jongeren te interesseren voor de bouw en infra. Met de website www.jegaathetmaken.nl wil Bouwend Nederland laten zien hoe leuk werken in de bouw is, hoeveel vraag er naar creativiteit is, hoe innovatief het werk tegenwoordig is en wat de bouw allemaal voor moois maakt! Bedrijven kunnen zelf ook actief mee helpen om jeugd te interesseren voor een baan in de bouw en infra door gastlessen te verzorgen op bijvoorbeeld basis- en middelbare scholen. Als bedrijf kun je ook leerlingen van de hoogste klassen van de basisschool in de buurt of onderbouw vmbo uitnodigen voor een excursie op een bouwplaats. Je kunt contact opnemen met het opleidingsbedrijf over welke voorlichtingsactiviteiten er al zijn en hoe je hier bij aan kunt haken.

Brochure

Er is een brochure beschikbaar met informatie over functies, loopbaanpaden en opleidingen in de bouw en infra. Deze wordt aan jongeren uitgereikt, maar deze brengen we ook graag bij bedrijven onder de aandacht. Wellicht komt de informatie in deze brochure je als werkgever van pas tijdens functioneringsgesprekken.

Vlogs

En neem ook zeker een kijkje bij Jorn Huijbers. Jorn bezoekt gewone en ongewone vakmensen die het maken in de bouw en infra. Kijk op http://jegaathetmaken.nl/vlogs/.

contact