Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Klaar voor de toekomst met Vitaal Vakmanschap!

20 juli 2018

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers staat hoog op de agenda van menig werkgever. Toch ontbreken vaak praktische handvatten om hier actief en efficiënt mee aan de slag te gaan. Tijd om kennis te maken met het Actieprogramma Vitaal Vakmanschap.

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers staat hoog op de agenda van menig werkgever. Toch ontbreken vaak praktische handvatten om hier actief en efficiënt mee aan de slag te gaan. Tijd om kennis te maken met het Actieprogramma Vitaal Vakmanschap. Dit programma is ontwikkeld door TNO om medewerkers zelf in beweging te laten komen met betrekking tot hun eigen duurzame inzetbaarheid. Een programma dat zich dus specifiek richt op medewerkers. Hoe werk ik veilig? Hoe houd ik plezier en hoe kijk ik vooruit?

 

In de praktijk

Bij ’Van der Hulst Bouwbedrijf’ zijn ze als een van de eersten gestart met dit innovatieve programma. De kick-off bijeenkomst met 25 vaste medewerkers vond plaats en de eerste geluiden zijn zeer positief te noemen. Zowel medewerkers als werkgever hebben er zin in om actief met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Volgens directeur Yvonne van der Hulst was de keuze voor juist dit programma eigenlijk heel logisch. Toen zij halverwege de jaren negentig begon binnen het familiebedrijf was aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers amper aan de orde. Mede door de Arbowetgeving, was er net een voorzichtige omslag gaande om anders naar werk en inzetbaarheid te kijken. Met de nadruk op voorzichtig.

In 2015 is het familiebedrijf gestart met een nieuwe ‘Lean’ visie binnen het bedrijf, waarbij verschillende mijlpalen zijn gesteld. Bijvoorbeeld met betrekking tot veiligheid en klanttevredenheid. Niet altijd makkelijk om de veelal hiërarchische bouw- en infrasector vanuit een andere visie te benaderen, maar juist daarom zeker de moeite waard! De keuze voor het programma Vitaal Vakmanschap sluit hier dan ook perfect op aan.

Wat Yvonne van der Hulst zo aanspreekt in het programma?

Medewerkers gaan actief aan de slag met een persoonlijk traject. In eerste instantie door middel van mindmap sessies waarbij de vraag ‘wat wil je’ centraal staat. Dit kan vervolgens resulteren in een scholings- of coachingstraject. We hebben het dus over maatwerk op de individuele medewerker. Ook zijn de functionerings- en beoordelingsgesprekken vervangen door duurzame inzetbaarheidsgesprekken. Van der Hulst Bouwbedrijf laat hiermee zien dat ze meer dan bereid zijn om te investeren in de medewerkers. Tevreden medewerkers zijn immers gemotiveerde medewerkers!

Binden en boeien

Juist daarom doet Yvonne van der Hulst zelf ook mee met het programma, waardoor ze feilloos begrijpt waar medewerkers mee bezig zijn en wat er speelt. Als groot voordeel van het programma noemt ze dat het de ruimte biedt om indien nodig bij te sturen zodat perfect kan worden aangesloten op de individuele behoefte van medewerkers.

Met het programma Vitaal Vakmanschap hoopt Yvonne van der Hulst te bereiken dat haar medewerkers tevreden zijn met hun werk voor nu én in de toekomst en ze op die manier ook te binden aan het bedrijf. Niemand wil zich tenslotte zorgen maken of hij zijn pensioen wel zal halen. Daarnaast hoopt ze dat het programma bijdraagt aan een open cultuur binnen het bedrijf. Medewerkers die elkaar niet alleen durven te bevragen, maar ook durven aan te spreken komen de werkprocessen ten goede. Bijvoorbeeld met betrekking tot thema’s als veiligheid. 

contact