Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Kwartsstof, pak het aan!

08 april 2021

Kwartsstof, pak het aan!

Zembla besteedt op 8 april aandacht aan blootstelling aan kwartsstof langs het spoor. Maar kwartsstof zit niet alleen in spoorballast, we zien het overal op de bouw terug. Denk aan gebroken puinwegen, kalkzandsteenblokken, bakstenen, beton, etc. Het is dus voor iedereen in de Bouw & Infra belangrijk om goed na te gaan of je meer kunt doen om blootstelling tegen te gaan.

Wat kun je doen? 

Kijk om te beginnen in de arbocatalogi, waar je voor elk beroep de relevante risico’s en beheersmaatregelen kunt terugvinden. Werk je op of rond het spoor, kijk dan ook in de arbocatalogus van RailAlert. Op onze website vind je meer informatie over kwartsstof en de maatregelen die je kunt nemen. Volandis heeft online folders waar je overzichtelijk alle maatregelen rond kwartsstof kunt terugvinden, of je nu werkgever of werknemer bent. Wat in ieder geval belangrijk is: kom in actie!  

Bronaanpak 

Gevaarlijke blootstellingen moeten zo veel mogelijk bij de bron aangepakt worden. Denk dus na over alternatieve materialen, methoden etc. Bedenk hierbij dat je wettelijk verplicht bent om te doen wat je kunt om kankerverwekkende blootstellingen tegen te gaan. Adembescherming is géén structurele oplossing! Hier vind je meer informatie over de zogenaamde arbeidshygiënische strategie en hier vind je nog eens terug hoe je dit in de praktijk kunt brengen als het om kwartsstof gaat. En: betrek je opdrachtgever hier in: samen ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je werknemers en collega’s! 

Webinar

Op donderdag 29 april 2021 organiseerden onder andere Bouwend Nederland en MKB-Nederland een webinar over kwartsstof op de werkplek en de invloed van deze stof op de werknemersveiligheid. Wat zijn de risico's van kwartsstof? En hoe kun je als ondernemer een gezonde en veilige werkomgeving bieden aan je werknemers?
Verschillende experts waaronder Johan Timmerman, specialist arbeidshygiëne en arbeidsepidemiologie bij Volandis, gingen in gesprek over de gevaren van kwartsstof en wat de beste aanpak is om veilig om te gaan met gevaarlijke stoffen. Dit webinar kun je hier terugkijken.

Vragen? 

Volandis staat altijd voor je klaar om je de volgende stap te laten zetten. Bel ons via 0341 – 499 299, chat via de website of maak gebruik van het contactformulier. 

contact