Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Lekker spelen

09 augustus 2022

Lekker spelen

1960. Mijn bouwjaar. Ik herinner mijn nog goed dat ik als kind op bouwlocaties speelde. Het was namelijk een tijd waarin veel gebouwd moest worden. Complete nieuwe woonwijken werden bij steden gebouwd.

De rijtjeswoningen met de zogenaamde Engelse doorzonkamers werden uit de grond gestampt. Een flat van acht etages was geen uitzondering. Als schoolgaand kind liep je dan langs deze bouwlocaties waar in die tijd nog geen hekken of andere afscheiding omheen stond.

Stenen hoog opgetast. Kozijnen zonder glas lagen hoog opgestapeld. Net als vele andere materialen vrij bereikbaar. Ik weet nog dat wanneer je in de kozijnen ging zitten om verstoppertje te spelen, dan kon je er soms niet eens meer uitkomen en moesten anderen je helpen de kozijnen te verschuiven, zodat er een trapje ontstond. Geweldig zo’n bouwlocatie c.q. speeltuin.

Ook zoutzuur stond vrij toegankelijk in grote groene glazen flessen die in gekorfde stalen manden met strovullingen zaten. Als je dat spul uitgoot over de betonvloer dan maakte dat een mooi sissend geluid. Tegenwoordig is dat anders. De bouwlocaties zijn door middel van hekken afgezet en je kunt er als kind niet meer zo gemakkelijk bijkomen. Met uitzondering van vele infralocaties en de locaties waarbij bijvoorbeeld particuliere bouw of verbouwingen plaatsvinden.

Ongevallen met kinderen op bouwlocaties worden niet geregistreerd als bedrijfsongevallen en zien we niet terug in de jaarlijkse cijfers van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Er gebeuren echter wel ongevallen met kinderen op werklocaties, soms zelfs met dodelijke afloop. Niet alleen in onze sector maar ook in andere sectoren. Denk maar eens aan de agrarische sector en kinderen op de boerderij. Gedrag van kinderen is onvoorspelbaar. Vooral vakantieperiodes zijn risicovol. Houd als werkgever je locatie veilig. Informeer je werknemers via de toolbox kindveilige projectlocatie.

René du Pon, Specialist Veiligheidskunde Volandis

Bron: Cobouw

contact