Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Lekker thuiswerken?

05 februari 2021

Lekker thuiswerken?

Inmiddels zijn we al even op weg als thuiswerkers en gek genoeg brengt dat ook een aantal voordelen met zich mee. Zo is menig werknemer een stuk sneller op zolder dan op kantoor. Die dagelijkse file kun je dus wegstrepen. Daarnaast kun je je eigen tijd indelen, zie je gezinsleden ineens een stuk vaker en kun je je misschien een stuk beter concentreren zonder collega’s die je continu onderbreken met vragen.  

Hollen of stilstaan 

Toch zijn er ook genoeg situaties die we missen of als lastig ervaren. Dingen die grote invloed kunnen hebben op onze algehele gesteldheid. Het grootste gevaar van thuiswerken is dat veel mensen continu aanstaanIedereen kan bedenken dat je niet tegelijkertijd ouderwerknemer van het jaar en leefstijlgoeroe kan zijn. Als je al die ballen in de lucht wilt houden vliegt er geheid een keertje één uit de bocht. En helaas is de eerste bal die valt vaak ten koste van jezelfDan maar geen rondje hardlopen, terwijl je eigenlijk niet kan wachten om je frustratie eruit te rennen. Maar die deadline hijgt in je nek en je wilt ook niet dat je kinderen later geen goede baan krijgen omdat ze geen staartdeling beheersen. Kortom, kiezen op elkaar en door. Terwijl goed voor jezelf zorgen belangrijker is dan ooit! 

Veel mensen ervaren het continu schakelen tussen thuis en werk als stressverhogend. Daarnaast missen we onze collega’s, zijn de dagen saaier dan ooit en hebben sommige mensen zorgen over familie of vrienden. Hoe zorg jij dat je, ondanks alle beperkingen en uitdagingen, je werk gedaan krijgt op een prettige manier? 

Multi-tasken? Nee!

Ben jij iemand die het liefst zo snel mogelijk zijn takenlijst te grazen neemt? Stop! Want laten we je brein niet direct over de kling jagen. Het is natuurlijk verleidelijk om dat belangrijke mailtje te combineren met een vergadering of telefoontje. En wie heeft er de afgelopen tijd niet zitten zwoegen op een belangrijk stuk met je gesmeerde boterham als enige gezelschap? Niet doen! Multitasken levert niet alleen fouten opmaar ook irritatie bij jezelf en collega’s. Daarnaast verlengt het je werkdag onnodig. Met focuswerk voel je je niet alleen frisser maar het zorgt ook voor rust in je hoofd. Liever twee taken goed doen, dan 10 halfbakken.  

Communiceren kun je leren 

Iedereen is graag goed geïnformeerd en dus drukken we enthousiast en vaak op de cc-knop. Want stel je voor dat je iemand passeert. Het gevolg? Tig mails per dag, torenhoge mailstapelingen en een mailbox die nog het meeste weg heeft van een puberbrein. Chaos!  

Heldere communicatie vraagt gewoon net iets meer vanachter een beeldscherm. Belast je collega’s dus niet onnodig met je hersenspinsels. Dit leidt echt enorm af. Daarnaast is het ontzettend belangrijk om meer checkvragen te stellen. Dat kost misschien iets meer tijd, maar online mis je soms de nuance.  

Teveel 

En wat als je merkt dat het teveel wordt? De pijntjes in je nek en schouders trekken niet meer weg aan het eind van de dagJe hebt het gevoel dat je de grip op jezelf en je werk verliestOf je voelt je elke dag weer compleet uitgeput aan het eind van de dagNeem dergelijke signalen serieus, juist nu. Te laat herkende signalen en te laat ingrijpen zorgt voor overspanning. Trek dus aan de belBij je leidinggevende, je partner of een andere vertrouwenspersoon en kijk samen wanneer en waarom dingen niet lukken. Op welke momenten is het combineren moeilijk en in welke situatie voel je je niet prettig? Pas als jij je klachten serieus neemt kan een ander dat ook doen.  

Kom je er onverhoopt toch niet uit? Onze adviseurs staan je graag te woord om je te helpen. Zij zijn op werkdagen telefonisch of per mail bereikbaar (0341 – 499 299 / info@volandis.nl 

 

 

 

 

 

 

 

contact