Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Leren: kan, wil of moet het?

05 januari 2018

Leren: kan, wil of moet het?

Leren is een veelomvattend begrip en er bestaan dan ook geen algemene definities die iedereen onderschrijft. Als je veel literatuur bestudeert over leren, dan heeft leren in ieder geval te maken met kennis verwerven en praktijk ervaren. Twee onderwerpen die we bijna dagelijks uitvoeren. Er is ook nog een vereiste aan dat leren. De kennis die je verwerft en de praktijk die je ervaart, moet je daarna kunnen herhalen.

Het nieuws van de vorige dag kunnen we meestal wel navertellen en datzelfde geldt als je de vorige dag iets nieuws meegemaakt hebt in de praktijk. De stelling 'Ik ben te oud om te leren' gaat dan ook voor velen niet op. Iedereen kan dus leren tot het tegendeel bewezen is. Het leren in het dagelijks leven kan men zien als incidenteel leren. Je hebt voor dit leren namelijk niet van tevoren een plan gemaakt. Als we echter over een plan spreken, dan zit daar het werkwoord plannen in. Plannen betekent: vooruit kijken, acties, mensen en middelen inzetten en organiseren.

POP en BOP

Voor een werknemer heet zo'n plan een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Je plant als werknemer je eigen leren en vraagt de werkgever daarin te ondersteunen. Voor de werkgever kennen we het Bedrijf Opleidingsplan (BOP). Dit is de vertaling van wat je als bedrijf wilt, je zogenaamde organisatiedoelstellingen, naar functie- en ontwikkelingsgerichte leeractiviteiten.

Wil je als werkgever je BOP goed uitvoeren dan is het belangrijk te weten wat je werknemers willen en mogelijk in hun POP hebben staan. Om hier achter te komen is het belangrijk om gesprekken met je werknemers te voeren. Gesprekken die je helpen het belang van je organisatie samen te laten gaan met het belang van de werknemer, ook wel functioneringsgesprekken genoemd. Goed om deze gesprekken jaarlijks te houden.

Bijdrage Volandis

Volandis kan werkgever en werknemer ondersteunen op het gebied van opleiding en ontwikkeling, lees hier meer. Een adviseur van Volandis gaat tijdens het DIA-adviesgesprek met werknemers in gesprek over onder andere loopbaan en ontwikkeling, lees hier meer.

 

contact