Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Loop jij rond met een sluipmoordenaar?

02 juni 2022

Loop jij rond met een sluipmoordenaar?

Werk jij in de bouw- en infrasector, dan weet je ongetwijfeld wat een PAGO is. Sinds 1993 wordt dit preventief medisch onderzoek elke 4 jaar kosteloos aangeboden aan iedereen die onder de cao valt. Het doel van het PAGO is niet alleen om bestaande klachten te signaleren, maar juist om klachten te voorkomen. Het onderzoek richt zich op de risico’s die de dagelijkse arbeid met zich meebrengt voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemer. Bij een timmerman ligt de focus van het onderzoek ergens anders dan bij een straatmaker of als je op kantoor werkt.

Geen APK, dus ga!

Laten we eerst voor eens en voor altijd duidelijk maken dat het PAGO geen keuring is, je kunt immers niet afgekeurd worden. Sterker nog, de werkgever krijgt geen inzicht in jouw persoonlijke gegevens vanuit het PAGO. Dit onderzoek is bedoeld om door vroegsignalering later uitval te voorkomen. Krijg je klachten? Dan ben je eigenlijk gewoon te laat! En klachten voorkom je niet door de uitnodiging voor het PAGO te negeren.

PAGO redt levens

Het PAGO wordt uitgevoerd door bouwartsen. Dit zijn bedrijfsartsen die een aanvullende opleiding hebben gevolgd met bouwspecifieke modules. Jack van der Gragt is werkzaam bij Volandis als bouwarts, kijkt graag vooruit en daagt medewerkers uit om hetzelfde te doen. Gebruikmaken van het PAGO is dé manier om jezelf serieus te nemen. En om levens te redden, want de afgelopen jaren heeft Jack regelmatig casussen voorbij zien komen waarbij het kantje boord was.

Zo was er een deelnemer aan het PAGO waar tijdens het hartfilmpje een afwijking te zien was. Hij werd direct doorverwezen. Uit vervolgonderzoek bleek 90% van zijn kransslagader te zijn vernauwd. Hij leed dus aan een ernstige hartaandoening zonder dat hij er zelf erg in had. Door de grote kans op een hartinfarct werd hij direct gedotterd en is erger leed voorkomen. Dit verhaal was mogelijk anders afgelopen als hij de uitnodiging voor het PAGO genegeerd had. Of wat dacht je van het verborgen leed dat slaapapneu (ademstops tijdens slaap) heet. Er lopen medewerkers rond op de bouwplaats met klachten die te herleiden zijn tot slaapapneu. Onbehandeld slaapapneu leidt niet alleen tot chronische vermoeidheid, maar brengt ook risico op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen en hart- en herseninfarct met zich mee. Deze klachten merk je niet altijd direct op, maar komen bij het PAGO wel naar voren. Zorg dat jij niet rondloopt met een sluipmoordenaar zonder dat je het weet! En ‘stinkt jouw collega uit zijn bek’? Niet alleen irritant maar ook reden om gebruik te maken van het PAGO. Dit kan namelijk duiden op parodontitis, een serieuze tandvleesontsteking die onbehandeld kan leiden tot hartaandoeningen.

Doe die gratis check-up!

Natuurlijk zijn dit de extremen, maar veel medewerkers en werkgevers hebben geen idee van de mogelijkheden die de sector biedt. Je moet alleen wel zelf in actie komen! Zie het PAGO als een gratis check-up, een cadeautje voor jou. De bouwarts volgt jou en je lichaam door de jaren heen en kan daardoor ook preventieve adviezen geven voor te verwachten problemen. Zo weet jij wat er speelt in jouw lichaam en wat jouw specifieke aandachtspunten zijn de komende jaren. Dit is de enige duurzame manier om uitval te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Uitval is meer dan fysieke klachten en veel mensen onderschatten de emotionele én de financiële gevolgen. Een versleten knie kost doorgerekend zo’n € 18.000,-. Moet je je eens voorstellen wat voor impact je op iemands leven kunt maken met dit bedrag.

Praktisch

Maak jij nog geen gebruik van het PAGO? Dan is dit jouw startsein! Je ontvangt elke 4 jaar automatisch een uitnodiging voor het PAGO, gecombineerd met een DIA. Check hier wanneer je aan de beurt bent. Kun of wil je niet wachten? Een spontane DIA kan ook. Is het al een tijdje geleden dat jij de uitnodiging hebt gehad? Geen zorgen want je recht verloopt niet, neem contact op met jouw arbodienst en plan je PAGO in.

Foto: www.aussen.nl

contact