Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Meer geven dan werk

28 januari 2021

Meer geven dan werk

Elk zichzelf respecterend bedrijf draagt tegenwoordig zijn steentje bij aan duurzaam en dus circulair bouwen. Als werkgever is het misschien best interessant om met diezelfde circulaire bril naar je werknemers te kijken. Zijn werknemers immers niet je grootste kapitaal? Sta eens stil bij wat je in huis hebt. De enorme berg aan ervaring en kwaliteiten, de loyaliteit en de ambitie. In een wereld die aan elkaar hangt van strakke deadlines, targets en veranderende protocollen schiet het er snel bij in om écht te kijken naar je werknemers. Toch kunnen er bijzondere dingen gebeuren als je hiervoor de tijd neemt.

Verleg de focus eens van wat jij nodig hebt van werknemers, naar wat zij nodig hebben van jou om aan boord te blijven. Duurzaam inzetbare werknemers zijn werknemers die gezien worden! Natuurlijk is dit niet altijd eenvoudig. We (her)kennen allemaal de waan van de dag waarbij de weken geruisloos overgaan in maanden. En hoe krijg je als werkgever dan écht zicht op je mensen? Juist hiervoor is Volandis in het leven geroepen. Volandis is een non profit organisatie met als belangrijkste doel werkgevers en werknemers in de Bouw & Infra en Afbouw uit te dagen om na te denken over duurzame inzetbaarheid; veilig en gezond werken, werkplezier en vooruitkijken. Met een scala aan mooie en efficiënte producten heb jij als werkgever waardevolle tools in handen om vorm te geven aan de toekomst van jouw personeel.

Ken je mensen met mijnVolandis

Alles begint met een aanmelding in het digitale werkgeversportaal, mijnVolandis. Hier krijg je als werkgever inzicht in hoe het ervoor staat met de duurzame inzetbaarheid van jouw bedrijf. Als zij deelnemen aan de DIA (incl. PAGO) dan vind je hierin terug hoe duurzaam inzetbaar zij zijn. Je ontvangt ten minste eens per jaar het rapport Duurzame Inzetbaarheid. Je ziet hoe gezond en gemotiveerd jouw werknemers zijn. En misschien wel het belangrijkste, met hoeveel plezier ze dagelijks aan het werk gaan.

De resultaten worden weergegeven in een percentage, dus hoe meer werknemers deelnemen aan de DIA, hoe betrouwbaarder de analyse wordt. Op basis van de rapportage kun je zelf actie ondernemen. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met een adviseur van Volandis. Zij kunnen je gericht adviseren op het gebied van vervolgstappen.

Tevreden werknemers: stimuleer de DIA

We kunnen dus stellen dat het belangrijk is om je werknemers te motiveren deel te nemen aan de DIA (incl. PAGO). Dit zorgt voor een uitgebreidere rapportage in mijnVolandis. Daarnaast zijn de DIA’s ook een krachtig instrument om je werknemers inzicht te geven in hun eigen duurzame inzetbaarheid. Tijdens de DIA vindt er niet alleen een medisch onderzoek plaats (het welbekende PAGO van weleer). Je werknemer gaat ook in gesprek met een DIA adviseur. Het resultaat van dit gesprek is een persoonlijk DIA-actieplan. Dit plan staat vol actiepunten waar de werknemer mee aan de slag kan. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan scholing of coaching.

Volandis werkt voor de uitvoering van het actieplan samen met coaches van James (CNV), Mijnloopbaancoach (FNV) en Stichting EDI. Het individueel budget, beschikbaar gesteld vanuit de cao-partijen in de Bouw & Infra en Afbouw, kunnen werknemers gebruiken voor opleidingskosten die voortvloeien uit bovenstaand adviesgesprek. Focus op ontwikkeling en maak van een werknemer een tevreden werknemer.

Zorg voor je mensen met RI&E

Optimaal gebruikmaken van wat al in huis is. Dat is wat jij als werkgever wilt. Maar hoe doe je dit als je de veiligheid van je mensen niet kunt waarborgen? Veilig werken is de basis van alles. Zorg dus dat de RI&E in jouw bedrijf in orde is, inclusief een duidelijk uitgewerkt plan van aanpak. Dit is niet alleen een verplichting die is vastgelegd in de Arbowet, maar ook een verantwoordelijkheid die elke werkgever zou moeten voelen. De RI&E Bouwnijverheid is een online applicatie die je vindt in mijnVolandis. Bedrijven kunnen zo zelf een goede RI&E en een plan van aanpak (PvA) maken, zonder inschakeling van deskundigen. De RI&E Bouwnijverheid is erkend door het Steunpunt RI&E. Is de RI&E gemaakt met dit instrument, dan is een toetsing niet verplicht voor bedrijven tot en met 25 werknemers. De RI&E Bouwnijverheid is bedoeld voor werkgevers, preventiemedewerkers en kerndeskundigen (zelfstandig of werkzaam bij een arbodienst).

Daarnaast is er recent een nieuwe coronavragenlijst ontwikkeld die je als aanvulling op de RI&E kunt gebruiken. Zo kun je vaststellen of je als werkgever voldoende extra maatregelen hebt genomen of dat dit wellicht nog een aanvulling behoeft.

Wie kan je helpen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar hoe pak je dat als werkgever aan. Als jouw werknemer hulp nodig heeft op een bepaald vlak, waar vind je die dan? Wie kun je daarvoor inschakelen?

Preventiegids

In de Volandis Preventiegids zie je snel en eenvoudig welke specialist het beste past bij jouw werknemer of team. Je kunt bijvoorbeeld denken aan (groeps)coaching, cursussen en trainingen op het gebied van leefstijl, loopbaan, stress en veilig werken. Je vindt alle geselecteerde dienstverleners in deze gids. Via het werkgeversportaal mijnVolandis heb je, na registratie, direct toegang tot de gids. Ben je nog op zoek naar de juiste dienstverlener? Dan is er een gebruiksvriendelijke zoekfunctie. Zo weet je zeker dat je de beste ondersteuning biedt aan je werknemer(s). De Volandis Preventiegids is ontwikkeld is samenspraak met (af)bouw- en infrabedrijven om er zeker van te zijn dat het niet alleen een toegankelijke tool is, maar ook een praktische.

Quickscan

Benieuwd hoe jouw team scoort op thema’s als gezondheid, samenwerken en ontwikkeling? Of heb je geen eigen bedrijfsrapport in mijnVolandis? Met minimaal 4 werknemers kun je de Quickscan inzetten. Met deze online scan krijg je anoniem inzicht in hoe jij én jouw werknemers denken over Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit. Je deelt de tool eenvoudig met jouw werknemers via e-mail of WhatsApp. Zo ga je met je werknemers in gesprek.

Volandis voor jou!

Het Spaanse woord ‘Volante’ betekent vliegwiel en dat is wat Volandis willen zijn voor werkgevers in de (af)bouw- en infrasector. Een vliegwiel kent veel verschillende toepassingen, maar is bovenal praktisch en gericht op vooruitgang. Zo kun jij gebruik maken van deze producten en diensten met mijnVolandis als spil in het wiel. Praktische tools voor de werkgever die meer wil geven dan werk. Haal eruit wat voor jou relevant is en laat je inspireren!

contact