Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Slopend werk

16 juni 2020

Slopend werk

Wist je dat blootstelling aan trillingen risicovol is? Toch wordt het gevaar van blootstelling aan trillingen vaak niet herkend en leidt dit regelmatig tot diverse klachten, schade aan de gezondheid en zelfs tot ziekteverzuim. De bouwsector staat zelfs in de top 3 van sectoren waar blootstelling aan trillingen voorkomt. Een risico om serieus te nemen dus!

Klachten

Bij trillingen kun je denken aan hand-armtrillingen die komen door het werken met een trillend arbeidsmiddel. Daarnaast zijn er ook lichaamstrillingen die overgedragen worden via je zitvlak, rug, benen of voeten op de rest van je lichaam. Voorbeelden van klachten waar je als werknemer mee te maken kunt krijgen zijn naast hoofdpijn en duizeligheid ook rugklachten, gewrichtsaandoeningen en zenuwschade. Lees meer over de impact hiervan op je gezondheid in deze casus van Jack van der Gragt, bedrijfsarts Volandis, in samenwerking met NCvB, Coronel Instituut en AMC.

Toolbox Trillingen

Blootstelling aan trillingen is dus een serieus gezondheidsrisico, waarvan helaas lang niet alle werknemers en werkgevers op de hoogte zijn. Tijd om daar verandering in te brengen! Zet de praktische toolbox Trillingen in. Deze geeft je direct een aantal mogelijkheden om trillingen te verminderen en is daarom een mooie en laagdrempelige manier om werknemers goed te informeren. Daarnaast valt er veel te winnen met maatregelen aan de bron zoals het tijdig slijpen van messen en zorg dragen voor goed onderhoud.

Stappenplan

Als er een vermoeden is dat deze klachten weleens het gevolg zouden kunnen zijn van je beroep, dan gebruiken bedrijfsartsen het 6 stappenplan voor beroepsziekten.

 

contact