Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Sporten in de bouw

06 januari 2020

Sporten in de bouw

Je staat vroeg op om naar je werk te gaan. Daar aangekomen sta je de hele dag op je benen, loop je van hot naar her en werk je je in het zweet. Als bouwvakker sport je de hele dag. Na werktijd moet je herstellen, niet nog eens gaan sporten. Toch?! Een logische gedachte, maar foute redenering. Door na werktijd niet in je stoel te ploffen maar te sporten, boek je juist gezondheidswinst! Je werkt op deze manier actief aan je duurzame inzetbaarheid en kwaliteit van leven. Nu én tijdens je pensioenjaren.


De voordelen

De reden hiervoor is dat je tijdens het werk vrijwel altijd dezelfde spiergroepen en gewrichten belast. Deze spiergroepen produceren afvalstoffen tijdens het werk. De gewrichten worden eenzijdig belast en stijver, net als bepaalde spiergroepen. Door te sporten maak je andere bewegingen, waardoor je je hart- en bloedvaten traint en andere spieren belast. Hierdoor werk je actief aan de balans in je spieren (bijvoorbeeld de samenwerking tussen buik- en rugspieren), verwijder je de afvalstoffen uit de spieren, verbeter je je algehele conditie van hart- en bloedvaten en versterk en bescherm je je gewrichten. Het helpt zelfs bestaande blessures op te lossen.

Bijkomende voordelen zijn dat je actief werkt aan het laag houden van je cholesterolwaardes, je lichaamsgewicht en buikomvang. Dit verlaagt de kans op hart- en vaatproblemen, het gaat diabetes tegen en pakt de ophoping van vet rond de organen aan. Na het sporten en een frisse douche voel je je als herboren! Je geeft het lichaam de kans gericht te herstellen en sterker te worden.

Welke sport past bij jou?

Zoek naar een sport die bij je past en waarbij je andere houdingen hebt en bewegingen maakt dan tijdens het werk. Ga bijvoorbeeld wielrennen, (zaal)voetballen, doe mee aan een bootcamples, of pak een vechtsport, conditie- of atletiektraining op. Check het op de sportkeuzewijzer.nl.

contact