Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Verplichte opleiding voor werken met PUR

30 november 2022

Verplichte opleiding voor werken met PUR

Verplichte opleiding voor werken met PUR 

Vanaf 24 augustus 2023 is het verplicht dat iedere werknemer die met PUR werkt, hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd. Wat betekent dit voor jou? 

In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben. Je kunt dit nu ook al terugvinden op het etiket van de producten die het betreffen. Naast de bekende PUR-schuimbusjes kan het ook gaan om lijmen en lakken die diisocyanaten bevatten. En natuurlijk het tweecomponenten PUR-schuim dat gebruikt wordt bij de na-isolatie van kruipruimtes, etc. 

De Europese vereniging van producenten van diisocyanaten, zijn verantwoordelijk gesteld voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van opleidingsmateriaal. Ze doen dit via een speciaal ontwikkelde website waarop je de relevante trainingen kunt vinden. 

Voor vragen over de verplichte trainingen kun je het beste contact opnemen met je leverancier. Zij kunnen ook aangeven welke mate van opleiding nodig is voor welk product of toepassing. Zo kun je in te schatten wat de impact is voor jouw bedrijf en hoe je aan de nieuwe eisen kunt gaan voldoen. Zeker is dat: 

  • de opleiding met goed gevolg moet worden afgelegd om met diisocyanaten te mogen blijven werken; 
  • de werkgever verantwoordelijk is om dit per medewerker te registeren en; 
  • de opleiding iedere vijf jaar herhaald moet worden.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid of op website van de verenigde producenten. Vanzelfsprekend kun je je eigen leveranciers voor meer informatie benaderen. 

*Je leverancier is degene bij wie je het product hebt ingekocht. Als je direct van de fabriek afneemt, kan dit de fabrikant zijn maar doorgaans is het een distributeur, groothandel, bouwmarkt etc.

contact