Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Volandis Vlog #3 Maak van gouden handen, geen rode handen

08 januari 2018

Johan Timmerman

 

Bouwvakkers hebben letterlijk en figuurlijk gouden handen. Bij alles wat je maakt, gebruik je je handen. Die hebben het soms dan ook zwaar te verduren. Hoe kun je de huid van je handen gezond houden?

Waarom is je huid zo belangrijk?

Je huid is je grootste orgaan en beschermt je onder andere tegen allerlei invloeden van buitenaf. 

Wat kan er misgaan dan?

Je huid is wel kwetsbaar: als je huid in contact komt met ruwe materialen of bijvoorbeeld oplosmiddelen, dan wordt de huid beschadigd en heeft hij tijd nodig om te herstellen. Als dat niet lukt dan wordt de huid na verloop van tijd rood en ruw. Als het te lang duurt wordt het steeds lastiger te verhelpen en kun je last van erg pijnlijke kloofjes krijgen.

Waarom is dit in de bouw een probleem?

Bouwvakkers werken veel met hun handen en hebben daarom veel contact met stoffen en materialen. Vaak zijn die ruw en soms ronduit schadelijk voor de huid, zoals bijvoorbeeld oplosmiddelen. De huid van veel bouwvakkers is daardoor beschadigd. Toch wordt dit niet vaak aan de bedrijfsarts gemeld, waarschijnlijk ook omdat er in de bouw best een mentaliteit heerst van niet klagen maar doorgaan.

Wat kunnen we dan aan dit probleem doen?

Bewustwording is vooral belangrijk. Juist omdat veel mensen het niet als een probleem ervaren is het goed om er aandacht aan te schenken.

Maar wat kan de bouwvakker dan zelf doen?

Let vooral goed op met welke materialen of producten je werkt. Als je met spullen werkt die de huid beschadigen, draag dan de juiste handschoenen. 
 
Als je huid ruw en rood is, smeer dan de huid in ieder geval ‘s avonds in met vette zalf, dat helpt de huid herstellen. Heb je last van kloofjes, meldt dit dan aan je bedrijfsarts. Hij kan je helpen er weer vanaf te komen. Kijk voor meer informatie op onze website, daar vind je ook de folder “voorkom eczeem” met een testje om te checken hoe jouw huid er voor staat. En je kunt er de handschoenenwijzer vinden die je helpt om de juiste handschoenen te kiezen voor de stof waarmee je aan het werk bent.

Voor tips:

 

Bekijk hieronder de vlog: 

Volandis Vlog #3 Maak van gouden handen, geen rode handen from Volandis on Vimeo.

contact