Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Vrouw in de bouw

08 maart 2021

Vrouw in de bouw

Vandaag is het internationale vrouwendag, want als je voor praktisch alles een eigen dag hebt kunnen vrouwen natuurlijk niet ontbreken. Vrouwendag is ontstaan in de 20e eeuw toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Denk bijvoorbeeld aan het kiesrecht en het recht op arbeid. Dat eerste was relatief snel geregeld en sinds 1919 zijn vrouwen ook welkom bij de stembus. Maar hoe zit het met arbeid? Er is de afgelopen decennia veel veranderd in hoe we kijken naar vrouwen op de arbeidsmarkt, maar hoe is het eigenlijk als vrouw in de bouw? 

Dat ze in de minderheid zijn (ongeveer 9%) betekent gelukkig niet dat vrouwen niet hun mannetje staan in de bouw. Ze voelen zich thuis tussen ‘de jongens’ en vinden het prettig om in een no nonsens cultuur te werken. Ook brengen vrouwen skills mee die ontzettend goed passen in de bouwwereld en benaderen zij dingen op een andere manier. Juist die aanvulling kan enorm versterkend werken in een organisatie of team.  

Wat schuift dat?  

En verdient dat een beetje? Want volgens landelijke cijfers (CBS 2019) verdienen mannen nog steeds zo’n 14% meer dan vrouwen in soortgelijke functies. Dit geldt voor alle sectoren, dus ook voor de Bouw & Infra. Het goede nieuws? Dit verschil wordt elk jaar kleiner. En daar kun je als vrouw natuurlijk zelf ook aan bijdragen. Als je weet wat je waard bent en hier het gesprek over durft aan te gaan is de kans groter dat je ook krijgt wat je waard bent. Tijd dus voor een goed gesprek met je leidinggevende, want ‘meisjes’ die niet vragen worden nog steeds te vaak overgeslagen. 

En meer vrouwen in de bouw? Dat is sowieso niet verkeerd want dat vrouwen net zoveel kunnen als mannenweten we natuurlijk allang. En voor de mannen onder ons, zet vrijdag 19 november maar vast in je agendadan is het mannendag! 

Ook leuk om te lezen!

Blog 11: Vrouwen kunnen bouwen.

 

 

contact