Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Wie keihard werkt moet keihard uitrusten

07 december 2018

Stresstival

Dat was de kernboodschap tijdens het eerste Stresstival van Nederland. Want stress zorgt alleen voor klachten als er onvoldoende rust tegenover staat. En dat ‘uitrusten’ is wel een dingetje tegenwoordig, want: zo saai!

En toch draait het daar echt om

We moeten massaal meer gaan luieren, niksen, lanterfanten, lummelen of hoe je het ook wilt noemen. Samen met meer bewegen, rekken en strekken, buiten zijn en minipauzes houden op het werk. En vooral: véél meer slapen.

Stress is niet erg. Stress heb je nodig. Dat is ook de mening van Olympisch kampioen schaatsen Mark Tuitert. Áls je maar voldoende tijd neemt om te herstellen. Hij bracht dit tijdens het Stresstival meteen in de praktijk door de complete zaal een verkorte Elfstedentocht te laten schaatsen en hen daarna weer te laten uitrusten. Tuitert vertelde wat gebrek aan lichamelijk en mentaal herstel met hem deed: twee keer was hij overtraind/burn-out. Jawel. Hij ook. Twee keer miste hij daardoor de Olympische Spelen.

En dan tóch in 2010 kampioen worden op de 1500 meter. Hoe heeft ie dat geflikt? Het recept is: keihard werken. O ja: én keihard herstellen, herstellen, herstellen. Joop Zoetemelk zei het al in 1980: "De tour win je in bed"! En de broer van Epke Zonderland vindt hem maar een saaie vent: “Epke ligt heel vaak te pitten.” 

De bouwsector zíet niet alleen de urgentie, ze dóet er wat aan. Dat is uniek in Nederland.

Volandis en HumanCapitalCare waren direct enthousiast om partner te worden van het Stresstival dat Suzan Kuijsten en Carolien Hamming initieerden. Er wordt hard gewerkt in de Bouw & Infra en er is nijpend gebrek aan personeel. Dus zetten we met onze partners alles op alles om zoveel mogelijk werknemers gezond en met plezier hun pensioen te laten halen.
De sector organiseert medische onderzoeken en voert gesprekken met werknemers over hun loopbaan en (over)belasting. Daarnaast is er al vele jaren een coachvoorziening (uitgevoerd door CSR Centrum). Niet alleen voor overbelaste werknemers, maar ook steeds meer als preventie om uitval te voorkomen. Zo’n preventieve aanpak sluit naadloos aan bij de cultuur van de sector. Niet door presteren af te remmen - daar had je bij Mark Tuitert ook niet mee aan hoeven komen - maar door herstel aan te moedigen.

Dat werkt! En dat gun je toch iedere werknemer!

contact