Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Word productiever, pauzeer vaker!

15 oktober 2020

Word productiever, pauzeer vaker!

Uit de DIA-gesprekken met UTA-medewerkers blijkt dat de pauze regelmatig wordt overgeslagen. Bijvoorbeeld omdat het werk nog niet af is. Deze loyaliteit is op korte termijn te waarderen. Op langere termijn heeft het echter nadelen. Als je niet op tijd pauzeert protesteert je lichaam uiteindelijk. Daarnaast vermindert je concentratie aanzienlijk en haal je niet het geplande resultaat.

Nut van pauze

Uit onderzoek[1] blijkt dat medewerkers die vaker (korte) pauzeren nemen veel productiever zijn en ook beter werk afleveren. Het lijkt aantrekkelijk en aannemelijk om lang achtereen te werken aan een klus of opdracht. Het tegendeel is waar! Frequent pauzeren gunt de hersenen juist wat hersteltijd van de mentale inspanning.

Plannen van Pauzes

Om je werk beter uit te voeren is het advies om verschillende soorten pauzes te nemen op een werkdag. Plan minimaal elk uur een micropauze van maximaal 5 minuten. Kom dan ook van je werkplek af. Maak gebruik van de reguliere pauzes (koffie/thee in de ochtend en middag) en de lunchpauze. Werk niet door. Ga bij voorkeur staan en lopen en drink je koffie/thee niet achter je pc. Neem letterlijk even afstand van het werk. Om je hersenen wat rust te geven is het goed om tijdens de lunch niet alleen van je werkplek weg te zijn, maar ook buiten te gaan lopen en van de buitenlucht te genieten. Deze dingen zijn eenvoudig uit te voeren en verhogen de productiviteit.

Volandis

Wil je meer weten over dit onderwerp of kun je wel wat tips en advies gebruiken? Je vindt hier meer informatie.

Links voor informatie

Hieronder staan verwijzingen naar websites en (wetenschappelijke) artikelen waaruit blijkt dat het nemen pauzes voor iedereen grote voordelen heeft.

 

contact