Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Zelfvertrouwen

08 februari 2022

shovel zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is meer dan een knipoog naar je eigen spiegelbeeld. Het heeft ook te maken met hoe weerbaar je bent, over hoeveel veerkracht je beschikt en hoe je omgaat met verschillende leiderschapsstijlen. Misschien kan jouw zelfvertrouwen wel een duwtje gebruiken? Bijvoorbeeld als je last hebt van faalangst. Dit kan namelijk weer leiden tot stress, weinig samenwerken en zelfs uitval.  

Vaardigheid en waardigheid 

Zelfvertrouwen is in het kort de balans tussen vaardigheid en waardigheid. Aan de ene kant heeft het te maken met het eigen basisvertrouwen in het aankunnen van de taken. Aan de andere kant moeten ook de eigen sterke én minder sterke kanten geaccepteerd worden. Zelfvertrouwen is de balans hiertussen. In een ideale wereld is dit open bespreekbaar binnen teams en met leidinggevenden. Helaas is dit in de praktijk vaak anders. Dit vraagt namelijk van zowel de leidinggevende als de werknemer moed en vaardigheid. 

Gebruik de DIA 

Gelukkig kun je als werknemer ‘met last van’ een laag zelfvertrouwen hierin gecoacht of getraind worden. De DIA is een mooi moment om hier samen met een onafhankelijke adviseur bij stil te staan. Hij of zij kan jou indien nodig ook doorverwijzen naar professionele partijen voor een training om je mentale weerbaarheid en dus je zelfvertrouwen te vergroten. Bijvoorbeeld door coaching op maat of een online training. Heb jij geen DIA-gesprek gepland staan maar wil je wel graag nu al aan de slag? Je kunt altijd contact opnemen met een DIA adviseur via info@volandis.nl of door te bellen naar: 0341 - 499 299.

Ben je leidinggevende? Check dan onze pagina ‘rol leidinggevende’ voor handige tips.

 

 

contact