Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Een leven lang in beweging

Er zijn regelmatig discussies over langer doorwerken waarbij het gaat over de fysieke impact van zware beroepen. Maar als je tot je 67ste met plezier wil blijven werken, spelen ook andere zaken een grote rol. Wat dacht je bijvoorbeeld van de inhoud van jouw functie? Als deze niet goed (meer) bij jou past, wordt het een stuk lastiger om je werk nog jarenlang te doen. Laat staan om er plezier in te houden. Nu kun je achterover leunen tot er vanzelf een nieuwe uitdagende functie in je schoot valt. Of je komt zelf in actie!

Van metselaar naar docent
Een eerste stap kan zijn om met jouw leidinggevende het gesprek aan te gaan. Wie weet zijn er ontwikkelings- of scholingsmogelijkheden waar je zelf niet direct aan gedacht hebt. Een loopbaan met slechts een functie en/of werkgever is tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Jan de Groot, docent aan de leermeestercursus. Jan begon als 16-jarige in de bouw als metselaar en voelde zich prima thuis in het wereldje. Toch was hem al snel duidelijk dat hij niet tot zijn 67ste ging metselen. Hij ging bewust op zoek naar een nieuwe uitdaging en belandde op de lerarenopleiding. Hierna stond hij jarenlang voor de klas op VMBO scholen. 

In ’91 maakte hij de overstap van het VMBO naar de vakopleiding (SVB, Bouwradius en Fundeon) waar hem gevraagd werd om de leermeestercursus te gaan geven vanwege zijn ervaring in het lesgeven. Al snel werd duidelijk dat onderwijs aan volwassenen niet zo heel anders is dan onderwijs aan jongeren. Door je continu te verplaatsen in je ‘leerling’ kom je al een heel eind. Jan besteedt tegenwoordig nog steeds minstens de helft van zijn tijd aan de leermeestercursus en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast is hij actief binnen zijn eigen bedrijf.

Reis of bestemming?
Misschien niet de loopbaan die Jan als starter op de arbeidsmarkt voor ogen had, maar er wordt natuurlijk niet voor niks vaak gezegd dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Door op tijd in actie te komen zorg je dat jij een leven lang in beweging blijft. Als het werk voor jou niet meer interessant of uitdagend is kan het zijn dat je werk onder jouw niveau ligt. Je leert niets nieuws meer en je ervaart je werk als saai. Neem deze signalen serieus en kijk welke mogelijkheden er zijn.

Kom in actie
Loop je tegen knelpunten aan binnen je functie? Kom meteen in actie. Je kunt bijvoorbeeld de situatie bespreken met de DIA-adviseur van Volandis en dit opnemen in jouw actieplan. Sta je niet ingepland voor een 4-jaarlijks DIA-gesprek? Vaak is het mogelijk om een tussentijdse DIA te vragen. De Vraagbaak van Volandis kan jou hier meer over vertellen: 0341 499 299 / info@volandis.nl.

 

contact