Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Werk-privé balans

Werk-privé balans is het evenwicht tussen je werk en je privéleven. Het gaat ook over een balans tussen inspanning en ontspanning (rust en herstel). Voor werkgevers heeft dit alles te maken met wat je van je werknemers vraagt en hoe zij hiermee omgaan.

De werk-privé balans is voor iedereen anders. Voor de één is die balans makkelijker te vinden dan voor de ander. Dit komt omdat de negatieve gevolgen van een disbalans niet altijd direct te zien of te voelen zijn. Signalen worden vaak niet gezien en herkent. Signalen kunnen zijn vermoeidheid, fouten maken, gebrek aan concentratie, terugtrekken, minder samenwerken, (frequent) ziekmelden en vaker een (herstel) vrije dag opnemen. Soms weten we wel dat er onvoldoende balans is, maar denken we dat we door moeten gaan of dat er geen oplossing is.

Stel de volgende vragen aan je zelf. Vraagt je werk te veel van je? Bijvoorbeeld door de hoeveelheid werk, de samenwerking met collega’s of lange reistijden? Of vraagt je privéleven op dit moment te veel? Bijvoorbeeld doordat je jonge kinderen hebt, het niet lekker loopt in je relatie of je te maken hebt met zorgen in je omgeving. Misschien ben je mantelzorger en wordt deze taak steeds zwaarder? Of je hebt het gevoel dat je niets wilt missen en alles wil blijven doen?

De uitdaging is om te zorgen dat dingen die (te)veel energie kosten, niet te lang duren en dat er momenten van herstel en ontspanning zijn. Misschien kunnen deze activiteiten anders georganiseerd worden zodat het minder energie kost? Zijn er vaardigheden die geleerd moeten worden? Belangrijk is dat tegenover energieslurpers ook energiegevers moeten zijn. Waar krijg jij weer energie van?

Als werkgever is het niet altijd makkelijk om te zien of je werknemers een goede balans ervaren tussen werk en privé. Wil je een goede inschatting kunnen maken? Zorg er dan voor dat je benaderbaar bent voor je werknemers.

Hiervoor is wel vertrouwen nodig. Heb je het beste met je werknemer voor? En heb je als werkgever ook zicht op je eigen rol? Ga eens een goed gesprek aan met elkaar. Wat maakt dat de balans niet optimaal is? En wat zijn mogelijkheden om de balans te herstellen?

Een goede balans tussen werk en privé is voor iedereen belangrijk. Of je nu jong bent of al wat ouder. Een goede balans draagt bij aan het plezier in werk. Ook voor werkgevers is een goede werk-privébalans belangrijk. Een goede werk-privé balans voorkomt stress, verbetert de tevredenheid, vermindert ziekteverzuim en vertrek uit de organisatie en verhoogt de werkprestatie.

Investeren in een goede werk- privé balans vanuit de werkgever is echt de moeite waard.

In heel veel gevallen zijn er mogelijkheden elkaar te ondersteunen. Deze mogelijkheden verschillen per situatie. Het kan zijn dat het werk anders georganiseerd kan worden of dat je ondersteuning kunt krijgen bij het organiseren van mantelzorg of coaching om keuzes te maken. Een mogelijke oplossing is dat je als werknemer minder of op andere tijden gaat werken. Ook kan het goed zijn dat je juist meer of minder thuis gaat werken. Denk jij erover om van 5 naar 4 dagen in de week te gaan (55+ regeling cao Bouw & Infra)? Lees hier alle informatie.

Wil je als werkgever dit onderwerp in het team bespreken dan is de Koerskaart werk-privébalans daar mogelijk een goed middel voor. Klik hier voor meer informatie.

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341 - 499 299 of chat met een van onze medewerkers op de website.

contact