Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Leermeestercursus

Heb je affiniteit met het begeleiden en opleiden van leerlingen in de Bouw & Infra? Dan kun je in principe leermeester worden. Je bent officieel leermeester als je de Basiscursus leermeester Bouw & Infra van Volandis hebt gevolgd. Aanmelden kan via jouw werkgever (beheerder) in het Volandis cursusportaal

In de beroepspraktijk begeleidt en beoordeelt een leermeester leerlingen die een beroepsopleiding in de bouw en infra volgen. Daarnaast houdt de leermeester de voortgang bij van de leerling, voert hij functioneringsgesprekken en beoordeelt hij de leerling.

Bij het goed doorlopen van de Basiscursus leermeester, ontvang je het leermeestercertificaat en de leermeesterpas. Door iedere twee jaar een eendaagse nascholing te volgen, behoud je jouw certificering.

Je stemt met je werkgever af dat je leermeester wilt worden. Iedere werkgever heeft een contactpersoon (beheerder) die via het cursusportaal leermeesters kan aanmelden voor geplande Basiscursussen leermeestercursus. Na aanmelding ontvang je een bevestiging van inschrijving en ontvang je een uitnodiging per e-mail. De algemene cursusvoorwaarden staan hieronder.

Heeft je werkgever nog geen toegang tot het cursusportaal? Dan kan de contactpersoon (beheerder) voor de leermeesters zich hier aanmelden.

Tijdens de praktische Basiscursus leermeester leer je hoe je jongeren van deze tijd begeleidt en hoe jij hun vorderingen beoordeelt. In drie dagen leer je welke kennis en vaardigheden nodig zijn om een goede leermeester te zijn. Een combinatie van theorie en praktijk. Onderdeel van de cursus is een leuke Pubquiz. Let op: Je hebt een laptop of tablet nodig tijdens de cursus. 

Download het programma van de Basiscursus leermeester.

Ja, om leermeester te blijven, moet je om de twee jaar de Nascholingscursus leermeester volgen. Tijdens deze dag brengen we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Bekijk hier het programma.

Ja, in de cao Bouw & Infra is afgesproken dat leermeesters een toeslag krijgen op hun salaris. Deze toeslag geldt alleen voor bouwplaatswerknemers. Een leermeester heeft recht op de leermeestertoeslag voor de perioden waarin hij daadwerkelijk leerlingen begeleidt.

De kosten voor de leermeestercursus bedragen € 650,00 (2023: € 600,00). De kosten voor de nascholing leermeester bedragen voor één dag € 275,00 (2023: € 250). Genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw.

Deze kosten worden door de werkgever aan Volandis betaald. Als er premie voor je wordt betaald aan APG voor de cao BTER Bouw & Infra, komt de werkgever vanuit het Volandis Fonds in aanmerking voor een vergoeding van de cursuskosten (excl. btw) en verletkosten van € 160,00 per dag. Deze vergoeding geldt alleen voor bouwplaatsmedewerkers en niet voor UTA-medewerkers.

In het cursusportaal vul je bij de betreffende leermeester onder 'Gegevens' ook zijn/haar APG-nummer in. Hiermee wordt gecontroleerd of de leermeester onder de cao Bouw & Infra valt op het moment van het volgen van de cursus. Zodra de deelnemer ook present is gemeld door de trainer, wordt de subsidie automatisch behandeld. De hoogte van de subsidie is beschreven onder de vraag 'Wat zijn de kosten en wie betaalt deze?'.

De leermeestercursus geldt ook voor de instructeur van een opleidingsbedrijf die verantwoordelijk is voor de opleiding, scholing, beoordeling en begeleiding van de deelnemers binnen de opleidingswerkplaats van het opleidingsbedrijf.
Een instructeur met een docentopleiding of met een bijgehouden portfolio waaruit de deskundigheid als instructeur blijkt, is echter hiervan vrijgesteld.

Bekijk hier de handleiding voor het cursusportaal. Het cursusportaal is toegankelijk voor contactpersonen van de werkgever.

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341- 499 299 of chat met een van onze adviseurs op de website.

contact