Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Tips voor werkgevers

Als werkgever of leermeester zal je tegen dingen aanlopen als je jongeren begeleidt. Hier een aantal handige tips:

Begeleid jongeren intensief
Bied ze een mentor, veel structuur en feedback zodat ze weten wat je verwacht en ze daarbinnen hun autonomie kunnen zoeken. Jongeren zijn allergisch voor vage doelen en taken.

Bied veel zichtbare carrièrestapjes
Jongeren zijn ambitieus, ongeduldig en veeleisend. Ze willensnel groeien en zien dat ze vooruitgaan. Bedrijven zijn vaak kwistig met het beloven van trajecten, maar het komt vaak voor dat deze trajecten niet geconcretiseerd worden.

Geef concrete feedback
Een kritisch geluid hier en daar kan natuurlijk best, mits onderbouwd, maar benadruk vooral ook wat ze goed doen. Veel jongeren zijn onzeker en kunnen directe positieve feedback enorm gebruiken. Denk daarbij aan je mimiek. Jongeren schrijven aan gezichtsuitdrukkingen en opmerkingen sneller een negatieve bedoeling toe. Zo zullen ze een bedenkelijke blik eerder interpreteren als afkeuring.

Behoud talent
De basis van het talentmanagement is het afstemmen en ontwikkelen van talenten op een manier die bij de medewerker en bij de organisatiedoelstellingen past. Ga bij jongeren ook op zoek naar aanvullende talenten die oudere werknemers minder beheersen, zoals ICT-vaardigheden.

Sfeer is essentieel
Besteed veel aandacht aan de onderlinge werkrelaties. Een goede sfeer is onontbeerlijk om jongeren te behouden en hoeft niet debet te zijn aan de prestaties. Werk is voor jongeren een plaats waar ze met gelijkgestemden en vrienden rondhangen tot het tijd is de gesprekken buiten de werkplek voort te zetten. Investeer dus ook in borrels en sportactiviteiten.

Vergelijk niet met vroeger
De arbeidsmarkt is sterk veranderd. Jongeren steeds vergelijken met de arbeidsmoraal van jonge mensen van pakweg dertig jaar geleden brengt je geen nieuwe inzichten.

Leef je in
Jongeren kunnen zich nog minder goed verplaatsen in de verschillende afwegingen die een leidinggevende moet maken. Leg daarom uit hoe je tot bepaalde keuzes komt en wat je bedoelt. Jongeren willen waardevol werk doen en hun tijd niet verdoen met taken waar ze het nut niet van inzien.

contact