Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Van stressvol bestaan naar nieuwe uitdaging

Er is niks mis met hard werken, zolang je maar zorgt dat je ook ‘hard’ ontspant. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan en Dick Fierens (60 jaar) weet daar alles van. Jarenlang werkt hij als projectleider in de wegenbouw waar men veel en hard werkt, soms onder stressvolle omstandigheden. Dit gaat lang goed ook al is er weinig structurele ondersteuning vanuit zijn werkgever. Totdat het niet meer goed gaat. September 2019 valt Dick uit met stress klachten. Het is al snel duidelijk dat Dick zich niet voor niks zo ellendig voelt, hij heeft namelijk een burn-out.

Neem jezelf serieus

Met deze diagnose op zak komt hij terecht in een CSR-traject waar acceptatie een belangrijke eerste stap is. ‘Dit overkomt mij echt en dit moet ik serieus nemen’, aldus Dick. Hij leert erkennen en herkennen wat er mis is gegaan en niet geheel onbelangrijk, hij leert om actief te ontspannen. Met zijn werkgever komt hij overeen om zijn contract te beëindigen, het is tijd voor wat nieuws!

Het DIA-gesprek van eerder dat jaar schiet hem te binnen en hij besluit gebruik te maken van het aanbod van de adviseur destijds: ‘Je kunt altijd bellen voor een spontane DIA.’ Dick twijfelt namelijk. Wat kan ik nog? Wie zit er op mij te wachten? Hoe voorkom ik dat ik thuis zit? De DIA-adviseur verwijst hem naar James voor een loopbaantraject en hier vindt Dick zijn passie voor zijn vak terug. Hij weet wat hij wil en niet wil en slaat, mede door de goede ondersteuning, aan het solliciteren. Dit werpt al snel zijn vruchten af, want de aanbiedingen vliegen hem om de oren.

Ondergrondse uitdaging

Dick vindt dan ook binnen no time een nieuwe baan. Hij kiest voor zichzelf en dus voor een andere branche binnen de sector. Als projectleider bij Sterk Heiwerken voelt hij zich als een vis in het water. De uitdaging die hij zoekt is ruimschoots aanwezig, want het is een hele nieuwe wereld. Hij heeft een goede leidinggevende die zorgt voor voldoende vaktechnische ondersteuning en het werk is divers. De ene opdracht duurt 2 dagen en de andere 2 jaar. Onder de grond is het altijd een verrassing wat je aantreft en dat maakt het werk zo leuk!

Tips

Als we Dick vragen of hij tips heeft voor werknemers in hetzelfde schuitje hoeft hij niet lang na te denken. “Als je voelt dat het teveel is of wordt, doe een stap terug. Ga terug naar jezelf en achterhaal waar het is misgegaan. Zoek het niet alleen bij jezelf, want er zijn altijd meer factoren die zorgen dat je uitvalt. Erken wat je wel kan én durf om hulp te vragen!”

Meer weten?

Wil je meer weten over stressklachten of kun jij advies gebruiken op dit gebied? Je vindt hier meer informatie

contact