Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Collegialiteit

Collega's zijn personen die zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken. Het is belangrijk om elkaars capaciteiten te respecteren. Dit geldt voor collega’s maar ook voor de leidinggevende/werkgever.

Collegialiteit is een kernkwaliteit die binnen teams en bedrijven enorm belangrijk is. Het wordt ook wel een bron voor arbeidsvreugde of werkplezier genoemd. Collegialiteit houdt in dat je je collega’s helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Je ziet wat collega's nodig hebben om hun werk goed en correct uit te voeren (bijvoorbeeld spontaan informatie doorspelen). Collegialiteit betekent ook rekening houden met behoeften en belangen. Denk aan respect voor elkaar opbrengen. Hierdoor lever je niet alleen een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer, maar ook aan je eigen werkgeluk.

Voor een collegiale sfeer is geborgenheid en vertrouwen nodig. Is dit niet aanwezig, dan wordt het moeilijk collegiaal te zijn. Je moet je thuis voelen binnen je team om zelf collegiaal te kunnen zijn. Er moet een open sfeer zijn waarbij er ruimte is om jezelf te zijn en om fouten te maken. Je moet zelfs zaken verkeerd kunnen inschatten, zonder dat je daarop als persoon wordt afgerekend.
Collegialiteit is een bron van arbeidsvreugde. Juist verbinding en saamhorigheid op de werkvloer zorgen ervoor dat er voldoening werkplezier ontstaat. Arbeidsvreugde is simpel gezegd met vreugde je werk doen en fluitend naar je werk gaan. Eén van de positieve gevolgen is een voldaan gevoel. Je bent tevreden over je werk, over je verrichte arbeid en over de resultaten die je hebt bereikt.
Is er arbeidsvreugde binnen een team, dan vergroot dat de duurzame inzetbaarheid van de verschillende teamleden. Eén van de doelstellingen van duurzame inzetbaarheid is het vergroten van de productiviteit van de organisatie (bedrijfsdoel). Arbeidsvreugde draagt hieraan bij, doordat het zorgt voor bevlogen werknemers. Dit lukt alleen als er afstemming is tussen het bedrijfs- en werknemersbelang.
Voor werknemers is het belangrijk dat je met collega’s en leidinggevende/werkgever in gesprek gaat. Voor werkgevers is het belangrijk om benaderbaar te zijn. Spreek waardering uit naar je werknemers: een blijk van waardering in de vorm van een klein gebaar is ontzettend belangrijk voor de werksfeer. Heb bijvoorbeeld aandacht voor bijzondere aangelegenheden (b.v. een bloemetje bij ziek zijn, een kraamcadeau, een taart als iemand jarig is of een borrel bij een jubileum). En zorg daarnaast voor uitdaging en afwisseling in het werk.

Neem voor meer informatie of bij vragen contact op met onze Vraagbaak: info@volandis.nl / 0341 - 499 299 / of chat met een van onze adviseurs op de website.

contact