Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Leermeestercursus

Heb je affiniteit met het begeleiden en opleiden van leerlingen in de bouw en infra? Dan kun je in principe leermeester worden. Je bent officieel leermeester als je de basiscursus leermeester Bouw en Infra van Volandis hebt gevolgd.

In de beroepspraktijk begeleidt en beoordeelt een leermeester leerlingen die een beroepsopleiding in de bouw en infra volgen. Daarnaast houdt de leermeester de voortgang bij van de leerling, voert hij functioneringsgesprekken en beoordeelt hij de leerling.

1. Aanmelding
Je stemt met je werkgever af dat je leermeester wilt worden. Vervolgens vul je het aanmeldingsformulier in en stuur je dit naar ons op (aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld). Zowel jij als je werkgever dienen dit formulier te ondertekenen. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en ontvang je via je werkgever een uitnodiging om de cursus te volgen. De algemene cursusvoorwaarden vind je hier.

2. Leermeestercursus
Bij het goed doorlopen van de praktische basiscursus, ontvang je het leermeestercertificaat en de leermeesterpas. Door iedere twee jaar een eendaagse nascholing te volgen, behoud je jouw certificering. Via je werkgever word je daarvoor uitgenodigd.

Tijdens deze praktische basiscursus leer je hoe je jongeren van deze tijd moet begeleiden en hoe jij hun vorderingen moet beoordelen. in drie dagen leer je welke kennis en vaardigheden nodig zijn om een goede leermeester te zijn. Daar hoort een stukje theorie bij, maar er wordt vooral veel geoefend door het doen van opdrachten.

Download het programma van de basiscursus.

Om leermeester te kunnen blijven, moet je om de twee jaar een nascholingscursus volgen. Tijdens deze dag brengen we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het leermeester zijn.

Download het programma van de nascholingsdag.

Ja, in de cao Bouw & Infra is afgesproken dat leermeesters een toeslag krijgen op hun salaris. Deze toeslag geldt alleen voor bouwplaatswerknemers. Een leermeester heeft recht op de leermeestertoeslag voor de perioden waarin hij daadwerkelijk leerlingen begeleidt.

De kosten voor de leermeestercursus bedragen € 600,00 voor drie dagen. De kosten voor de nascholing leermeester bedragen voor één dag € 250,00. Genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw.

Deze kosten worden door de werkgever aan Volandis betaald. Als er premie voor je wordt betaald aan APG voor de cao BTER Bouw & Infra, komt de werkgever vanuit het Volandis Fonds in aanmerking voor een vergoeding van de cursuskosten (excl. btw) en verletkosten van € 160,00 per dag. Deze vergoeding geldt alleen voor bouwplaatsmedewerkers en niet voor UTA-medewerkers.

De leermeestercursus geldt ook voor de instructeur van een opleidingsbedrijf die verantwoordelijk is voor de opleiding, scholing, beoordeling en begeleiding van de deelnemers binnen de opleidingswerkplaats van het opleidingsbedrijf.
Een instructeur met een docentopleiding of met een bijgehouden portfolio waaruit de deskundigheid als instructeur blijkt, is echter hiervan vrijgesteld.

Bekijk hier de algemene cursusvoorwaarden.

 

Delen via:

contact