Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe word ik leermeester?

Iedere werknemer in de Bouw en Infra kan in principe leermeester worden. Een leermeester heeft een diploma voor het beroep waarin hij begeleidt of minimaal vijf jaar werkervaring in dat beroep. 

 

In de beroepspraktijk begeleidt en beoordeelt een leermeester leerlingen die een beroepsopleiding in de Bouw en Infra volgen. Daarnaast houdt de leermeester de voortgang bij van de leerling, voert hij functioneringsgesprekken en beoordeelt hij de leerling.

De werknemer moet werken bij een erkend leerbedrijf, of bij een bedrijf dat dat wil worden. Een leermeester kan alleen leerlingen begeleiden en beoordelen die worden opgeleid voor het beroep dat de leermeester uitvoert. Een leermeester heeft een diploma voor het beroep waarin hij begeleidt. Als de leermeester dat diploma niet heeft, moet hij minimaal vijf jaar werkervaring hebben in dat beroep.

1. Intake

Je stemt met je werkgever af dat je leermeester wilt worden. Vervolgens vul je het aanmeldformulier in en stuur je dit naar ons op. Zowel jij als je werkgever dienen het aanmeldformulier te ondertekenen. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en ontvang je een uitnodiging om de cursus te volgen. De algemene cursusvoorwaarden vind je hier.

2. Cursus leermeester niveau 1 t/m 3

Bij het goed doorlopen van deze praktische cursus, ontvang je het leermeestercertificaat en de leermeesterpas. Door iedere twee jaar een eendaagse nascholing te volgen, behoud je jouw certificering. Via je werkgever word je daarvoor uitgenodigd.

 

Tijdens de cursus leer je hoe je jongeren van deze tijd moet begeleiden en hoe jij hun vorderingen moet beoordelen.

Leermeestercursus niveau 1 t/m 3
In deze praktische cursus leert de startende leermeester in drie dagen welke kennis en vaardigheden nodig zijn om een goede leermeester te zijn. Daar hoort een stukje theorie bij, maar er wordt vooral veel geoefend door het doen van opdrachten. Voor begeleidend vakmensen met ervaring in het begeleiden van leerlingen bestaan mogelijkheden de cursus in kortere tijd af te ronden.

Ja, in de cao Bouwnijverheid is afgesproken dat leermeesters een toeslag krijgen op hun salaris. Deze toeslag is even hoog als die voor voorlieden. Een leermeester is volgens de cao een werknemer van 22 jaar of ouder die in opdracht van de werkgever optreedt als begeleidend vakman voor leerlingwerknemers en door Volandis als leermeester is erkend. Een leermeester heeft recht op de leermeestertoeslag voor de perioden waarin hij daadwerkelijk leerlingen begeleidt.

De kosten voor de leermeestercursus bedragen € 650,00 voor drie dagen. De kosten voor de nascholing leermeester bedragen voor één dag € 280,00.

Deze kosten worden door de werkgever aan Volandis betaald. Indien er premie voor je wordt afgedragen aan APG (cao Bouw), komt de werkgever vanuit het Volandis Fonds in aanmerking voor een vergoeding van de cursuskosten (excl. btw) en verletkosten van € 160,00 per dag. Deze vergoeding geldt alleen voor bouwplaatspersoneel en niet voor werknemers die vallen onder de cao bouw & infra UTA.

Bekijk hier de algemene cursusvoorwaarden

Terug naar Kijk vooruit

contact