Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Blog 22: Mijn special effect vinger

“Het lijkt wel steeds erger te worden. Die pink zit steeds vaker in de weg. Laatst ging er nog een bak koffie om, en haalde ik m’n klauw open aan een spouwanker.” En inderdaad, de ringvinger en de pink van de metselaar staan behoorlijk uit het lood. Ook zie ik de kenmerkende streng in de handpalm. Hij heeft ook behoorlijk wat pijn als ik op de knobbels druk.

“Het is toch niet wat je 2 jaar geleden vertelde?” Hij is duidelijk ongerust, en maakt zich zorgen over de toekomst. Ik kan het me inderdaad nog herinneren dat ik hem 2 jaar geleden zag voor het PAGO. De signalen waren duidelijk, toen al, alleen de afwijking van de stand van de vinger was stukken minder.

Het gaat om de ziekte van Dupuytren. Een aandoening van het bindweefsel. Dit begint met knobbels en strengen in de handpalm, die het volledig strekken van de vingers tegenhoudt en de typische kromstand van de vingers geeft.

Komt het door mijn werk?

Destijds was ook al de vraag: komt het door het werk? Dat kon ik toen nog niet volmondig beamen, maar sinds kort is dat verband aangetoond. Iemand die met zijn handen werkt gedurende 30 jaar heeft een hoger risico op het krijgen van deze aandoening.

Verder lijkt het zo te zijn: hoe meer belasting, hoe meer kans. Een metselaar die 30 jaar heeft gewerkt, loopt een 17% hoger risico dan een kok en een maar liefst 60% hoger risico dan een sociaal werker. Helaas is het een progressieve ziekte. Oftewel de klachten worden alleen maar erger, en de enige effectieve behandeling is een operatie.

Kan je deze aandoening voorkomen?

Naast het soort werk is er aangetoond dat mensen die roken, die regelmatig alcohol drinken, of met suikerziekte een grotere kans hebben om het te krijgen. Het werken met trillend en stotend gereedschap langer dan 2 uur per dag lijkt ook een relatie te hebben. Kijk dan ook goed naar je werk, je gereedschap en je materieel. Pleeg regelmatig onderhoud en kijk naar je werkhandschoenen. Er zijn handschoenen met een trillingsdempende laag.

Verder is het heel belangrijk dat je er op tijd bij bent. Als je je hand niet meer plat op de tafel kan leggen, ga naar de huisarts. Als je te lang wacht heb je kans dat je niet volledig herstelt. Bespreek het met de bedrijfsarts tijdens het PAGO. Heb je de neiging om je vingers recht te trekken? Niet doen, dit werkt averechts.

Blijven metselen

“Ik ga toch maar naar de huisarts, ik wil nog wel blijven metselen! Tot die tijd noem ik het dan maar mijn special effect vinger”. Ik maak een kort briefje voor de huisarts en onze wegen scheiden met een boks met onze vuist; een hand geven lukt ook niet meer goed. We begrijpen elkaar met een glimlach, en het is duidelijk “Het wordt inderdaad tijd doc”!

 

hand-dupuytren

Bronnen:
https://www.dupuytren-nederland.nl/de-ziekte/dupuytren/
https://bijwerkingenvanwerk.nl/dupuytren-kan-door-het-werk-komen/
https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-dupuytren/ik-heb-ziekte-van-dupuytren#wat-is-de-ziekte-van-dupuytren

Jack van der Gragt

Jack van der Gragt

Bedrijfsarts

Door het werken bij Volandis komt alles samen van mijn verleden, heden en toekomst. Als zoon van een aannemer ben ik opgegroeid in de bouw en heb tijdens mijn studies veel gewerkt als opperman en steigerbouwer. In mijn huidige rol als bedrijfsarts wil ik graag een bijdrage leveren aan het voorkomen van klachten en uitval, zodat werknemers in de bouw en infrasector gezond en vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd halen. Mijn werkzaamheden in de bedrijfsgeneeskundige praktijk zie ik dan ook als een belangrijke informatiebron voor het verder ontwikkelen van de individuele preventiezorg vanuit Volandis. Hiernaast ben ik ook betrokken bij het onderzoek naar de werkhervatting na een knieprothese en de rol van de bedrijfsarts bij het Amsterdam UMC. BIG-nummer: 59033695201 

contact