Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Motivatie

Motivatie zorgt ervoor dat je iets gaat doen. Het is dus essentieel in je leven. Niet alleen in je privéleven, maar vooral ook in je werk. Vaak weet je als medewerker wel wat je motiveert. Samenwerken, nieuwe dingen maken, buiten werken. Je hebt bewust voor het vak gekozen. Naarmate je het werk langer doet kan dat weleens naar de achtergrond verschuiven. Je vindt je werk leuk, maar waarom eigenlijk? En krijg je nog van dezelfde dingen energie als jaren geleden?

Gemotiveerde en betrokken medewerkers zijn belangrijk voor het bedrijf. Ze zijn vaak productiever, minder vaak ziek, maken minder fouten en leveren een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de organisatie.

Merk je dat je werkplezier en motivatie minder worden, bespreek het dan eens met je leidinggevende. Ook de DIA is een goed moment een pas op de plaats te maken. Motivatie is datgene waar je je bed voor uitkomt. Zonder motivatie wordt alles een stuk lastiger. Een goede reden dus voldoende aandacht te hebben voor je eigen motivatie en die motivatie in je werk weer terug te vinden!

De leidinggevende heeft een belangrijk aandeel in de motivatie van medewerkers. En daar ligt ook meteen een grote uitdaging. Hoewel het merendeel van leidinggevenden zichzelf goed beoordeeld, hebben medewerkers een andere mening. Het merendeel beoordeelt hun leidinggevende juist niet als goed. En dit terwijl de motivatie en betrokkenheid van de medewerker voor ongeveer 70% wordt bepaald door de kwaliteit van de leidinggevende (Gallup, 2015).

Motivatie, waardering, beloning; het ligt allemaal in het verlengde van elkaar. Wil je gemotiveerde medewerkers? Zorg dan dat je leidinggevenden in ieder geval oog hebben voor:

  • Individuele medewerkers met individuele wensen en behoeften. Ieder mens is uniek.
  • Vertrouwen. Medewerkers worden aangemoedigd en voelen zich veilig fouten te mogen maken (Ja, echt. Fouten maken mag!).
  • Waardering en beloning.
  • Zingeving. Laat zien welke bijdrage de medewerker heeft in de organisatie. Niets is zo vervelend als iets doen waarvan je geen resultaat ziet.

En hoe zorg je ervoor dat je leidinggevenden hier oog voor krijgen? Inderdaad. Zorg ervoor dat jouw leidinggevenden dit ook terugzien in hun leidinggevende. En misschien ben jij dit zelf wel.

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341 499 299 of chat met een van onze adviseurs op de website.

Delen via:

contact