Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Functie-inhoud

De werkzaamheden en taken die je verricht moeten bij jou passen en logisch zijn georganiseerd ten opzichte van de andere functies. Uitgangspunt is dat je voldoende actuele kennis en vaardigheden hebt om dit te doen. Gevraagde kennis en vaardigheden om een functie uit te voeren kunnen veranderen. Dit geldt ook voor je persoonlijke situatie, interesses en uitdagingen. Om goed te kunnen werken is het belangrijk dat een functie de juiste functie inhoud heeft en dat jij de juiste kennis en vaardigheden hebt. En de belangrijkste vraag, is het werk nog voldoende uitdagend?

Als je werk niet interessant is, dan is het lastig om hier enthousiast over te zijn. Misschien vind je het niet meer leuk of ligt het werk onder jouw niveau. Je leert niks nieuws en het wordt gauw saai. Pak deze signalen op, kijk wat daar de oorzaak van is en bespreek dit met je leidinggevende. Wellicht zijn er mogelijkheden op het gebied van interne mobiliteit waardoor je bij dezelfde werkgever wilt blijven. In het gesprek met jouw leidinggevende kun je bespreken welke ontwikkelingsmogelijkheden en scholing er voor jou mogelijk zijn. Als dit geen optie is, kun je overwegen om ander werk te zoeken.

Functies veranderen door de tijd heen. Dit komt bijvoorbeeld door nieuwe technieken, materialen en automatiseringen. Het is prettig als je goed om kunt gaan met deze veranderingen en de juiste kennis hebt om de nieuwe werkzaamheden uit te voeren. Dit is medebepalend voor je motivatie en betrokkenheid. Heb jij het gevoel dat de functie-inhoud niet meer helemaal bij je past of weet je dat er veel gaat veranderen? Ga in gesprek met je leidinggevende! Veel werkgevers hebben opleidingsbudgetten. Zo blijft je kennis up to date en voer jij het werk met plezier uit.

Mensen willen duidelijkheid in hun werk. Zijn de werkinstructies duidelijk? Is er voldoende werkoverleg en haal jij hier voldoende informatie uit? Ontvang je feedback over de resultaten van de organisatie en jouw aandeel hierin?
Allemaal belangrijke vragen om het werk goed te organiseren. Hierbij gaat het natuurlijk niet alleen om een functionele inrichting van de werkplek. Organiseren is ook communiceren. Werkoverleggen zijn dè momenten waarop het werk en de voortgang besproken worden. Als niemand knelpunten meldt, worden deze ook niet opgelost. Daarnaast hebben sommige bedrijven een ideeën-bus. Op die manier denk je actief mee om jouw bedrijf te verbeteren. Bijkomend voordeel is dat werknemers die meedenken ook meer betrokken zijn bij hun werk. Zij zijn vaak langer inzetbaar.

Je kiest werk omdat je het leuk vindt, omdat het een bepaalde status heeft of omdat het goed betaalt. Belangrijk is dat je iets doet dat bij jou past. Het kost dan geen moeite jezelf te motiveren en een keer overwerken ga je dan geen probleem vinden. Met plezier in je werk zit je lekkerder in jouw vel. Geld is een belangrijk aspect, maar maakt niet gelukkig. Als je twijfelt of je op de juiste plek zit, kun je een beroepskeuzetest doen om te kijken wat echt bij je past. Je kunt dit onderwerp ook aankaarten in het DIA-gesprek.

Loop je tegen knelpunten binnen je functie aan? Kom meteen in actie! Je kunt bijvoorbeeld de situatie bespreken met de DIA-adviseur van Volandis en dit opnemen in jouw actieplan. Sta je niet ingepland voor een 4-jaarlijks DIA-gesprek? Vaak is het mogelijk om een tussentijdse DIA te vragen. De Vraagbaak van Volandis kan jou hier meer over vertellen:  0341 - 499 299 / info@volandis.nl.

contact