Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Motivatie

Motivatie zorgt ervoor dat je iets met plezier gaat doen. Het is dus essentieel in je leven. Niet alleen in je privéleven, maar vooral ook in je werk. Vaak weet je als medewerker wel wat jou motiveert. Samenwerken, nieuwe dingen maken, buiten werken. Je hebt bewust voor het vak gekozen maar naarmate je het werk langer doet kan het werkplezier weleens naar de achtergrond verschuiven. Misschien krijg je nu van andere dingen energie dan jaren geleden?

Gemotiveerde en betrokken medewerkers zijn belangrijk voor een bedrijf. Ze zijn productiever, minder vaak ziek, maken minder fouten en leveren een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de organisatie.

Merk jij dat je werkplezier en motivatie minder worden? Bespreek dit met je leidinggevende. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ook de DIA is een goed moment om stil te staan bij je motivatie. Zonder werkplezier wordt alles een stuk lastiger. Een goede reden dus om hier voldoende aandacht voor te hebben.
Een leidinggevende heeft een belangrijk aandeel in de motivatie van werknemers. En daar ligt meteen een grote uitdaging. Hoewel het merendeel van leidinggevenden zichzelf namelijk goed beoordeeld, hebben werknemers vaak een andere mening. Het merendeel beoordeelt hun leidinggevende juist niet als goed, terwijl de motivatie en betrokkenheid van de werknemer voor ongeveer 70% wordt bepaald door de kwaliteit van de leidinggevende (Gallup, 2015).

Motivatie, waardering, beloning; het ligt allemaal in het verlengde van elkaar. Wil je gemotiveerde medewerkers? Zorg dan dat je leidinggevenden in ieder geval oog hebben voor:

  • Individuele werknemers met individuele wensen en behoeften. Ieder mens is uniek.
  • Vertrouwen. Werknemers worden aangemoedigd en voelen zich veilig fouten te mogen maken
  • Waardering en beloning.
  • Zingeving. Laat zien welke bijdrage de werknemer heeft in de organisatie. Niets is zo vervelend als iets doen waarvan je geen resultaat ziet.
  • Blijf nieuwsgierig naar je werknemers; wat beweegt hen?
  • Tijd investeren en luisteren; laat het niet alleen afhangen van functioneringsgesprekken.

Hoe zorg je dat je leidinggevenden hier oog voor krijgen? Goed voorbeeld doet volgen dus zorg ervoor dat jouw leidinggevenden dit ook terugzien in hun leidinggevende. Misschien ben jij dit zelf wel.

Wat kan hierbij helpen? Leidinggevenden kunnen elkaar coachen en ook de afdeling HRM kan hierin een rol spelen. Mogelijk is er behoefte om de gesprekstechnieken van de leidinggevenden verder te ontwikkelen.

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341- 499 299 of chat met een van onze adviseurs op de website.

contact