Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Omgaan met verandering

Omgaan met verandering is het succesvol reageren op gevraagde en ongevraagde veranderingen. Het heeft ook alles te maken met flexibiliteit en motivatie.

Kunnen omgaan met verandering is belangrijk, doordat de inhoud van het werk in de bouw- en infrasector verandert. Onder andere door digitalisering en robotisering. Bovendien zorgt het veelal zware werk in onze bedrijfstak ervoor dat je niet je hele werkzame leven hetzelfde kunt doen. Goed om kunnen gaan met huidige en toekomstige veranderingen is essentieel om productief en concurrerend te blijven.

Omgaan met verandering kan lastig zijn. Dat merk je vooral als je vaak hetzelfde doet in je werk en dan iets anders wilt of moet gaan doen. In beweging komen kost energie. Het is daarom belangrijk steeds in beweging te blijven. Denk regelmatig na over wat jij wilt. Welke rol wil je nu en in de toekomst binnen of buiten de organisatie vervullen? Kijk ook om je heen. Welke veranderingen zie je? Kun je bijblijven?

Door regelmatig de balans op te maken en vooruit te kijken, zorg je ervoor zorgen dat je niet achter de feiten aanloopt, maar klaar bent voor een mooie en gezonde toekomst. De DIA is hier uitermate geschikt voor!

Het klinkt misschien flauw, maar zie je de verandering? Dat is misschien wel de belangrijkste factor om er nu of in de toekomst op te kunnen reageren. Zie je de verandering, dan kun je visie bepalen, beleid maken en je medewerkers hierin meenemen.

Zie je de verandering niet? Dan is het een stuk lastiger. Met onderstaande tips draag je bij aan een wendbare organisatie:

  • Communiceer! Over de ontwikkelingen in de markt en binnen jouw bedrijf. Over technologie, nieuwe werkvormen en veranderende processen. Minimaal elk kwartaal.
  • Ga in gesprek met je medewerkers. Over hun inzetbaarheid, nu en in de toekomst. Bekijk de gesprekskaart voor mogelijke onderwerpen die je tijdens zo’n gesprek aan kunt halen.
  • Zorg voor een goed opleidingsbeleid. Niet alleen functioneel, maar ook in de breedte.
  • Daag medewerkers uit. Wat kan nog beter, mooier, uitdagender? Kun je het werk verrijken met nieuwe taken? Extra verantwoordelijkheden? Tijdelijk of vast? Dat kan zorgen voor een nieuw elan!

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341 499 299 of chat met een van onze adviseurs op de website.

contact