Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Mantelzorg

Kan jouw vader zonder jouw dagelijkse hulp eigenlijk niet meer zelfstandig wonen? Help jij je vergeetachtige moeder met haar administratie? Dan ben jij mantelzorger. Onder mantelzorg valt alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit zijn/haar eigen sociale omgeving. Deze hulp gaat verder dan de gebruikelijke hulp die je mag verwachten van een partner, ouder, inwonend kind of andere huisgenoot.

Het is natuurlijk fijn om iemand die dichtbij je staat te helpen. Langdurig zorgen geeft echter niet alleen voldoening, maar kost ook veel energie. Zeker als deze zorg steeds intensiever wordt. De combinatie van mantelzorg met een gezin en werk kan dan ook uitdagend zijn. De balans tussen werk en privé komt snel in gevaar. Hoe houd jij alle ballen in de lucht en hoe herstel je van de activiteiten?

Voor werknemer

Wees eerlijk tegen je leidinggevende over de mantelzorg die jij verleent. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt om de balans tussen werk en privé goed te houden. Zo voorkom je dat je zelf uitvalt op je werk door mantelzorg.

Mantelzorg brengt soms een ingewikkelde administratie met zich mee. Organisaties als Mantelzorg.nl kunnen mantelzorgers hierbij ondersteunen.

Voor werkgever

Verleent een van jouw werknemers mantelzorg? Maak dit bespreekbaar! Geef aan dat je open staat om over de thuissituatie te praten en vraag naar de werk-privé balans. Heeft de werknemers hulp nodig? Dit kan bijvoorbeeld ook hulp zijn bij de administratieve werkzaamheden die bij mantelzorg komen kijken. Kijk samen wat de situatie nu is en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.

Er zijn instanties zoals Mantelzorg.nl die mantelzorg ondersteunen.

Mantelzorg of vrijwilligerszorg

 De kans is groot dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met mantelzorg. Je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen tot wel 24 uur per dag en kunnen hier niet zomaar mee stoppen. Soms verrichten zijn ook verpleegkundige handelingen.

Vrijwilligerszorg is anders dan mantelzorg. Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen, op een moment dat zij hier tijd voor willen en kunnen vrijmaken. Bij de start is er meestal (nog) geen emotionele band. Vrijwilligers verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband voor een organisatie en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.

Test

Wil jij weten of je een mantelzorger bent. Doe dan deze test. Mantelzorgtest - Doe de test en krijg direct advies. Je kunt de resultaten van de test ook bespreken met je werkgever.

 

contact