Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Collegialiteit

Collega's zijn personen die zijn verenigd om een gezamenlijk doel te bereiken. Hierbij worden de capaciteiten van iedere collega om dit doel te bereiken, door de andere collega’s en de leidinggevende/werkgever gerespecteerd.

Collegialiteit is een kernkwaliteit die binnen teams en bedrijven enorm belangrijk is. Het wordt ook wel een bron voor arbeidsvreugde of werkplezier genoemd. Collegialiteit houdt in dat je je collega’s helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Je ziet dus wat collega's nodig hebben om hun werk goed en correct uit te voeren (bijvoorbeeld spontaan informatie doorspelen). Collegialiteit betekent ook rekening houden met behoeften en belangen. Dus respect voor elkaar opbrengen. Hierdoor lever je een positieve bijdrage aan de (werk)sfeer en aan je eigen werkgeluk.

Voor een collegiale sfeer is binnen teams geborgenheid en vertrouwen nodig. Zijn deze niet aanwezig, dan wordt het moeilijk collegiaal te zijn. Anders gezegd: je moet je thuis voelen binnen je team om collegiaal te kunnen zijn. Er moet geen sfeer zijn waarbij er overal opmerkingen over worden gemaakt. Het is belangrijk dat je op een normale manier je werk kunt doen en fouten kunt maken. Je moet zelfs zaken verkeerd kunnen inschatten, zonder dat je daarop als persoon wordt afgerekend.

Collegialiteit is een bron van arbeidsvreugde. Juist de verbinding en de saamhorigheid op de werkvloer zorgen ervoor dat er voldoening en arbeidsvreugde of werkplezier ontstaan. Arbeidsvreugde is simpel gezegd met vreugde je werk doen, fluitend naar je werk gaan. Eén van de positieve gevoelens is: een voldaan gevoel. Arbeidsvoldoening betekent dat je er een voldaan gevoel aan over hebt gehouden. Je bent tevreden over je werk, over je verrichte arbeid of over de resultaten die je hebt bereikt.

Heerst er arbeidsvreugde binnen een team, dan vergroot dat de duurzame inzetbaarheid van de verschillende teamleden. Eén van de doelstellingen van duurzame inzetbaarheid is het vergroten van de productiviteit van de organisatie (bedrijfsdoel). Arbeidsvreugde draagt hieraan bij, doordat het zorgt voor bevlogen medewerkers. Dit lukt overigens alleen als er afstemming is tussen het bedrijfs- en werknemersbelang.

Voor werknemers is het belangrijk dat je met je collega’s en leidinggevende/werkgever in gesprek gaat. Voor werkgevers is het belangrijk benaderbaar te zijn. Spreek waardering uit naar je werknemers: een blijk van waardering in de vorm van een klein gebaar is ontzettend belangrijk voor de ervaren werksfeer. Heb bijvoorbeeld aandacht voor bijzondere aangelegenheden (b.v. een bloemetje bij ziek zijn, een kraamcadeau, een taart als iemand jarig is of een borrel bij een jubileum). En zorg daarnaast voor uitdaging en afwisseling in het werk.

Neem voor meer informatie of bij vragen contact op met onze Vraagbaak: info@volandis.nl / 0341 499 299 / of chat met een van onze adviseurs op de website.

Delen via:

contact