Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Vervul de goede voornemens met een passend RI&E

05 februari 2024

Vervul de goede voornemens met een passend RI&E

Meer bewegen en gezonder eten. Het zijn de meest genoemde goede voornemens van het nieuwe jaar. Je hoeft geen hardloopschoenen of fruitmand aan te schaffen voor je medewerkers om ze te helpen hun werk veilig, gezond en met plezier uit te voeren. Met behulp van een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) help je je medewerkers al enorm. 

Met een RI&E breng je alle bedrijfsrisico’s in kaart, zodat je direct aan de slag kunt gaan met die risico’s. Verklein deze risico’s of poets ze zelfs volledig weg. Bepaalde risico’s liggen erg voor de hand, zoals door te werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Er zijn echter ook risico’s die niet direct opvallen, zoals werkdruk, stress of discriminatie of een onveilig gevoel op de werkvloer. Door de risico’s op een rij te zetten, kun je als werkgever tijdig actie ondernemen, zodat je medewerkers veilig, gezond en met plezier hun werk doen. 

Pas de RI&E continu aan 

En daar profiteer je als werkgever ook van. Start daarom vandaag met jouw RI&E. Komt er een nieuw risico bij? Bijvoorbeeld doordat je met bepaalde gevaarlijke stoffen gaat werken, waar een verdieping voor nodig is? Pas dan je RI&E snel weer aan. Zo zorg je ervoor dat je medewerkers zo min mogelijk last krijgen van gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen. Het is mogelijk om een RI&E en een plan van aanpak te maken in de online applicatie RI&E Bouwnijverheid (in mijnVolandis), zonder het inschakelen van deskundigen.  

Nieuwe regels bij toetsing 

Heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan is een toetsing verplicht. Om je hierbij te helpen, heeft Volandis een addendum gemaakt met onderwerpen die getoetst moeten worden en nu niet in de branche-RI&E vermeld staan. Je kunt het addendum hier downloaden. Wacht dus niet langer en maak een RI&E, zodat jouw medewerkers het nieuwe jaar gezond en veilig kunnen starten. Zodat ze met nieuwe energie aan het nieuwe jaar kunnen beginnen, om hun werk met nóg meer plezier uit te voeren. 

contact