Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Werk veilig + Werk circulair = Beter bedrijfsresultaat

08 januari 2018

airbo

Klop Innovations eindigde deze Bouwbeurs in de Top 3 van de DIA Innovation Award. Een goede reden nader kennis te maken met deze innovatieve koploper. AIRBO is onderdeel van Klop en, naar eigen zeggen, leverancier van ‘de gezondste bouwstofzuiger ooit’. Door jarenlange ervaring hebben zij vast kunnen stellen dat er in de bouw vaak en veel winst behaald kan worden door het werken met gemotiveerde en gezonde medewerkers. Nu komt daar circulair werken bij, neemt de totale duurzaamheidsprestatie toe en dalen de kosten verder.

In een recent artikel van Volandis kon je al lezen dat blootstelling aan kwartsstof een belangrijk aandachtspunt in de bouw is, en hoe je zelf maatregelen kunt nemen door o.a. stofafzuiging, aircleaning en watertoevoer bij handgereedschappen. Klop komt met een innovatie. Door gebruik te maken van een aangepaste kruiwagen als voorafscheider tussen bron en stofzuiger, kan er bijvoorbeeld bij het sleuven vrezen in kalkzandsteen binnenmuren langer doorgewerkt worden en gaat de stofzak tot wel 80% langer mee. We spreken pas van circulair bouwen als het afgescheiden restmateriaal ook daadwerkelijk weer als grondstof voor nieuw bouwmateriaal wordt ingezet. En dit levert niet alleen een milieubesparing, maar ook een kostenbesparing op.

Gezien op de Bouwbeurs

In een video in de Bouwbeurs stand demonstreert een medewerker van een freesbedrijf hoe deze aanpak van gezond en circulair werken hand in hand gaan. De vakman in de video freest razendsnel door de zachte kalkzandsteen, vrijwel zonder kwartsstof te produceren. Dit stof wordt door de stofzuiger afgezogen en het gruis in de voorafscheider afgevangen. Vader en zoon Klop lichten toe: "Wij zijn in gesprek met Calduran, de leverancier van deze kalkzandstenen, over het retour afvoeren van het gruis terug naar de fabriek in Harderwijk. Wanneer de Calduran transporteur de lege pallets op de bouwlocatie ophaalt, kan deze ook het gruis weer meenemen. In Harderwijk wordt het restproduct weer ingebracht in het productieproces van nieuwe kalkzandstenen.”

Wat maakt de circulaire economie

De circulaire economie draait om het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen, zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden: een gesloten kringloop. Voor gebouwen betekent ‘circulair’ werken bijvoorbeeld dat materialen hergebruikt worden, maar ook dat het gebouw flexibel ingezet kan worden. Het hergebruiken van grondstoffen, producten en materialen in een gesloten kringloop vraagt om een andere denk- en werkwijze. Een producent is bijvoorbeeld niet meer alleen verantwoordelijk voor het leveren van materialen, maar ook voor het terughalen ervan na gebruik.

Ook bij grond-, weg- en waterwerken kan circulair bouwen interessant zijn. Er wordt al veel sloopafval hergebruikt, maar dit gebeurt niet altijd op een hoogwaardige manier. Bijvoorbeeld beton, dat wordt na gebruik vaak toegepast als granulaat voor funderingen. Maar met nieuwe technieken kan dat hoogwaardiger. Zoals bijvoorbeeld Advanced Dry Recovery, dat betonpuin door elektrische fragmentatie scheidt in de originele componenten: zand, granulaten en (grondstof voor) cement. Vooralsnog wordt minder dan 5% van het beton hergebruikt voor nieuw beton. Maar dat kan al veel beter, bewijst architectenbureau Archiview. Voor een appartementencomplex in Groningen maakte zij gebruik van betonmortel dat voor 20% uit sloopbeton bestaat. Lees er meer over op de website van MVO Nederland over Circulair Bouwen. 

Conclusie

Het belangrijkste resultaat van circulair bouwen, is het efficiënter gebruikmaken van de beschikbare grondstoffen en materialen. Dat levert niet alleen een milieubesparing, maar ook een kostenbesparing op. De aanpak van Klop Innovations laat zien dat circulair werken hand in hand kan gaan met gezonder en efficiënter werken, en dus ook meer en kwalitatief beter werk in minder tijd en in goede gezondheid mogelijk maakt. En als je bedenkt dat er minder overlast of schade ontstaat voor de opdrachtgever of bewoners van een bouwlocatie, dan levert dit je als vakman voorsprong op op je concurrent.

Daarbij zorgt het terugnemen van materialen en grondstoffen aan het einde van de levensduur dat de verantwoordelijkheid bij de leverancier ligt. Voor hem is het dan veel interessanter materialen toe te passen die weer te recyclen zijn. Dit komt ook de eindgebruiker ten goede, omdat hij de prestatie van een bouw- of installatieproduct als dienst afneemt (constructie, warmte, energie of kantoormeubilair), zonder eigenaar te hoeven zijn van het product (wanden, boiler, TL-systeem of inboedel). 

contact