Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Blog 30: Preventiezorg, van tandarts naar garage

‘Als je net zoveel blijft rijden als afgelopen jaar, dan kunnen je banden nog een maand of vier mee,’ deelde mijn garagebedrijf me mee. Kijk, daar heb ik wat aan. Ga ik vast geld opzij zetten.

Vroeger deed mijn vader het preventieve onderhoud van mijn auto. Hij kende de auto, de vorige eigenaar en het rijgedrag van zijn dochter. Hij kon daardoor precies vertellen of ik een onderdeel moest vervangen, of dat ik beter afscheid kon nemen van een auto. Na zijn pensioen kwam ik bij een lokale garage terecht voor de grote en kleine beurten. In ‘het systeem’ zagen zij welke grote reparaties de auto had gehad en wat de kilometerstand was bij de verschillende bezoeken aan de garage. Daardoor konden ook zij goed adviseren.

Alleen mijn tanden krijgen een preventie check

Voorlopig heb ik het voor mijn auto beter geregeld dan voor mijzelf. Alleen mijn tanden krijgen een preventieve check. Bij de laatste tandartswissel, kon de nieuwe tandarts mijn oude gegevens niet zien. Daardoor moesten er allerlei foto’s genomen worden, die het jaar ervoor nog door de oude gemaakt waren. En het was niet duidelijk of de tandsteen was opgebouwd in 25 jaar of in 6 maanden.

Als je onder de cao voor de Bouw & Infra valt, is het preventieve onderhoud goed geregeld. Je krijgt om de zoveel tijd een uitnodiging voor een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, een DIA. Dit bestaat uit een vragenlijst, een gezondheidsonderzoek en een gesprek. Preventief, terwijl jij nog fit en gezond bent. Dit om tekenen van problemen zo vroeg mogelijk op te pikken. Als het nog niet ernstig is, kun je er wat aan doen. Je leefstijl aanpassen, persoonlijke beschermingsmiddelen beter gebruiken, anders tillen, dat soort dingen. Net zoals je doet met je auto. De olie verversen voor de motor vastloopt.

De actie ligt trouwens niet alleen bij jou. Juist niet. De uitkomst van de DIA is een spiegel voor de werkgever. Beste werkgever, neem extra maatregelen. Als het gehoor van mensen achteruitgaat, is het de hoogste tijd om meer te doen aan de herrie op de werkvloer. En die tilhulpen waren altijd al nodig, maar nu beginnen mensen last te krijgen van hun rug. Misschien is dit het zetje om de investering eindelijk te doen.

Registratiesysteem

Tot voor kort leek het registratiesysteem voor die DIA’s meer op mijn tandarts dan op mijn garage. De checks werden wel gedaan, maar er werd niets blijvend geregistreerd. Bij een wissel van arbodienst kon de nieuwe bedrijfsarts niet bij de oude gegevens. Jammer, want juist de trend kan soms een signaal zijn. Jouw gehoor kan prima zijn. Maar als het de vorige keer uitmuntend was, dan is er misschien toch wat aan de hand.

Dan nu het goede nieuws. Sinds kort zijn we van tandarts gegroeid naar garage. We doen niet alleen de preventieve checks, maar we hebben ook een systeem. In MijnPreventie zitten al jouw gezondheidsontwikkelingen in. Van de huidige arbodienst, van de vorige arbodienst, van persoonlijke adviezen die je hebt gehad. Een digitaal patiëntendossier, maar dan voor vakmensen in de Bouw & Infra.

In principe ziet de bedrijfsarts daardoor de huidige stand van jouw gezondheid, maar ook de verschillen met het verleden. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent voor jouw DIA volg dan deze link: https://www.volandis.nl/wanneer-is-jouw-dia-en-of-pago

Ik zou het doen. Maak gebruik van de uitnodigingen voor de gezondheidsonderzoeken én registreer jezelf in MijnPreventie. Want zeg nou zelf, waarom zou je beter voor je auto zorgen dan voor jezelf?

Tamara Onos

Tamara Onos

Arbeidshygiënist en Hoger Veiligheidskundige
contact