Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Blog 7: Balans met een hoofdletter B.

Met hard werken is niks mis, zeker niet als je op de juiste plek zit en tevreden bent met wat je doet. Wat mensen soms echter vergeten, is dat het voor sommige werknemers ook thuis hard werken is. Bijvoorbeeld als je jonge kinderen hebt. De combinatie werk en privé wordt in deze levensfase vaak als uitdagend ervaren en dan lijkt balans soms iets uit een vorig leven. Welkom in de wondere wereld die jong gezin heet...

Aangepaste werkweek, niet alleen voor 55+

In veel sectoren is het al heel gebruikelijk dat werknemers gedurende een bepaalde periode gebruik kunnen maken van ouderschapsverlof of hun werktijden op een andere manier tijdelijk aanpassen. In de bouw- en infrasector is het echter nog niet aan de orde van de dag. Zonde natuurlijk, want door werknemers niet tegemoet te komen in hun flexibiliteit tijdens levensfases waarin dat gewenst is, laten werkgevers grote kansen liggen. Zo werkt flexibiliteit vaak twee kanten op en is een gemotiveerde werknemer goud waard.

Bij Zwaluwe Bouw is voorkomen beter dan genezen

Gelukkig erkennen steeds meer werkgevers dit belang. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat haar werknemers hierin graag tegemoet komt is Zwaluwe Bouw. Dit familiebedrijf met 110 medewerkers kenmerkt zich door het feit dat bijna de helft van het personeel langer dan 10 jaar in dienst is. Het bedrijf kiest bewust voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Monique van Dordregt (hoofd Personeelszaken) verwoordt het als volgt: “Het is belangrijk dat wij mensen-mensen blijven in een zakelijke wereld.”

Daarom vinden ze bij Zwaluwe Bouw dat voorkomen beter is dan genezen. Doordrongen van de noodzaak om duurzaam te werken, wijst het bedrijf ook dertigers op de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek. Zwaluwe Bouw wil hiermee voorkomen dat jongere werknemers te veel hooi op hun vork nemen waardoor zij op latere leeftijd klachten krijgen en niet gezond hun pensioen kunnen halen. “Als goed werkgever wil je de mensen niet opbranden”, zegt Monique van Dordregt. In de voorlichting over de 55+-regeling voor ouderen, wijst het bedrijf dus tegelijkertijd de jongere werknemers op de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek. Op deze manier wil het bedrijf gezondheidsklachten zoveel mogelijk voorkomen.

Dat wil ik ook

Kun jij wel wat (adem)ruimte gebruiken, maar weet je niet hoe jij het gesprek hierover kunt aangaan met jouw werkgever? Of heb jij werknemers die je graag tegemoet wil komen omdat je ziet dat ze daar behoefte aan hebben, maar weet je niet hoe? Wij denken graag met je mee en adviseren waar nodig. Je bereikt ons op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 op het nummer 0341-  499 299.

Over Volandis

Volandis is het kennis- en informatiecentrum binnen de bouw- en infrasector voor duurzame inzetbaarheid. Wij zijn er voor zowel werkgevers als werknemers, samen bereik je tenslotte meer.

contact