Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe geef je ruimte voor mantelzorg?

18 april 2024

Zo geef je ruimte aan mantelzorg

Geen sector kent zoveel veiligheidsvoorschriften als de bouw: voor het werken bij kraanmachines is er de helm, voor werk naast het water het zwemvest. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig blijft werken als je je tijdens het werk zorgen maakt over een familielid waarvoor je mantelzorger bent?

Hoewel naast je werk voor een familielid zorgen een mooie taak is en veel voldoening geeft, zorgt het vaak ook voor druk en zorgen. Meestal wordt gedacht dat mantelzorg vooral een taak is voor vrouwen, maar 60% van de mantelzorgers is man. Mantelzorg overkomt je en is geen bewuste keuze. Het kan zijn dat je als vakkracht ineens geconfronteerd wordt met de zorg voor een naaste, zoals een partner, ouder of kind. Het schakelen tussen je werk en zorgtaken kan dan een enorme uitdaging zijn.

Zorgen meenemen naar je werk

Niet alleen draag je de last van zorg op je schouders tijdens je werk, maar ook het regelen van zorgtaken kan een extra belasting vormen. Instanties dienen namelijk vaak tijdens werktijd gebeld te worden. Als kraanmachinist kun je moeilijk in de cabine met een zorginstantie bellen en ondertussen je werk doen. Maar ook al laat je je telefoon in je broekzak zitten, je gedachten kunnen wel afdwalen, omdat je je zorgen maakt. Die zorgen kunnen ook voor stress zorgen en tot overbelasting leiden.

Stress en overbelasting kunnen ervoor zorgen dat je minder productief wordt of zelfs ziek wordt. In het afgelopen jaar hebben veel meer mensen zich langdurig ziekgemeld vanwege stress. Bijna een kwart van al het verzuim op werk was het gevolg van stress of spanning. Daarvoor wordt mantelzorg als één van de belangrijkste oorzaken genoemd. Als werkgever kun je een positieve bijdrage leveren aan het welzijn van je werknemers en zo tegelijkertijd de productiviteit op de werkvloer verbeteren.

Beleid maken over mantelzorg

Bied bijvoorbeeld professionele hulp aan, zoals door samen te werken met Zorggenoot. Een bedrijf dat dit thema en de waarde van ondersteuning erkent, is Croonwolter&dros. Ze lopen als werkgever voorop als het gaat om aandacht voor vitale medewerkers. “Het is van vitaal belang dat onze medewerkers gedurende hun hele loopbaan fit en gezond hun werk kunnen doen. Mantelzorg is een groeiend onderwerp in Nederland en dus ook binnen ons bedrijf”, zegt Yvonne van Ham, HR-consultant bij Croonwolter&dros. “Wij vinden het belangrijk dat we proactief optreden door te sturen op preventie en directe ondersteuning.”

Dat begint met stilstaan bij wat zorgen voor een naaste inhoudt en dit thema bespreekbaar maken op de werkvloer. Vijf miljoen mensen in Nederland zorgen al voor een naaste, dus de kans is groot dat ook een collega van jou hiermee te maken heeft. “Wij werken eraan om onze collega’s te versterken, zodat zij een gezonde balans kunnen vinden tussen mantelzorg en hun werk. Met als uiteindelijke doel dat ze ontlast worden”, vervolgt Van Ham. De sector Bouw & Infra biedt steeds meer ruimte voor mantelzorg. Werkgevers maken ook vaker beleid voor werknemers over het omgaan met mantelzorg.

Durf het gesprek aan te gaan

Als werkgever weet je vaak niet welke collega’s er naast hun baan ook nog voor een naaste zorgen. Meer dan de helft van de mensen praat daar niet over. Wat kun je als werkgever doen? Ga zelf het gesprek aan door aan je werknemers te vragen wie er voor een naaste zorgt. Dat leidt tot begrip waardoor je medewerkers zich gehoord voelen. En kan een mooie aanleiding zijn om afspraken te maken over de combinatie van mantelzorg en werk. Verlaag de stress en verhoog zo de veiligheid.

contact