Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Nieuw hitteprotocol: Veilig werken in de warmte en hitte

10 juli 2024

Nieuw hitteprotocol: Veilig werken in de warmte en hitte

In de Bouw & Infra streven we ernaar om iedereen veilig en gezond te laten werken, ongeacht de omstandigheden. Met de zomer voor de deur en temperaturen die steeds vaker de pan uit rijzen, hebben we een nieuw protocol opgesteld voor veilig werken in de warmte en hitte. Dit protocol, getiteld ‘Veilig werken in de warmte en hitte’, biedt richtlijnen en maatregelen om oververhitting en gezondheidsrisico's te voorkomen.

Vijf scenario’s voor warm weer

Het protocol maakt onderscheid tussen vijf verschillende scenario’s:

  1. Aangenaam: prettig werkklimaat zonder specifieke risico's.
  2. Warm: temperaturen tussen 20-25 graden Celsius. Mogelijkheid tot klachten en oververhitting bij zwaar werk.
  3. Zomers warm: temperaturen tussen 25-30 graden Celsius. Verhoogd risico op oververhitting en daling in productiviteit.
  4. Tropisch warm: temperaturen tussen 30-35 graden Celsius. Grote kans op oververhitting, zelfs bij licht werk.
  5. Extreem warm: temperaturen boven 35 graden Celsius. Zeer hoge risico’s, nauwelijks werkbaar klimaat.

In het protocol staan diverse maatregelen uitgewerkt voor veilig werken. Hierin onderscheiden we bouwkundige, technische en organisatorische keuzes, collectieve maatregelen en individuele maatregelen.

Blijf op de hoogte

Dit protocol is een levend document en zal worden aangepast op basis van nieuwe inzichten en praktijkervaringen. Volg de ontwikkelingen via onze website en aarzel niet om contact op te nemen met onze Vraagbaak voor vragen of advies.

Samen maken we de bouw- en infrasector veiliger, ook in de zomer! Laten we goed voorbereid de warme dagen trotseren en zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor iedereen.

Deel je praktijkvoorbeeld

We hebben nog onvoldoende zicht op goed uitgewerkte bouwkundige, technische en organisatorische maatregelen. Heb je een voorbeeld dat zijn waarde in de praktijk heeft bewezen? Deel dit met Volandis, werk met ons samen aan een veilige en gezonde bouw- en infrasector. Mail je praktijkvoorbeeld naar Volandis!

Bekijk het protocol hier.

contact