Nieuwe erkenning voor Volandis als EVC-aanbieder
12 mei 2021
Elke dag kom je in de bouw- en infrasector collega's tegen die werk doen waar ze geen vakdiploma voor hebben. Denk maar eens aan de voorman die na de lts meteen is gaan werken en nooit zijn mbo3 diploma heeft gehaald. Dit kan problemen geven als je je vakbekwaamheid aan wilt tonen bij een nieuwe werkgever, een opdrachtgever of in aanmerking wilt komen voor loonsverhoging.
Veel werknemers hebben echter een hekel aan leren op school. Herken jij dat ook? Het EVC-traject van Volandis is dan een prettiger alternatief. Je hoeft immers niet jarenlang naar school. In plaats daarvan vul je een portfolio met bewijzen zoals urenstaten, verklaringen, verslagen met foto’s en filmpje van je werk met b.v. GoPro opgenomen. Ook dit jaar heeft Volandis weer een officiële erkenning als EVC-aanbieder ontvangen. Deze nieuwe erkenning is op 16 mei 2021 ingegaan en heeft een looptijd van 36 maanden.
Een paspoort voor al jouw kennis en ervaring
De komende jaren gaat er echter ook veel veranderen. Claudia Klarenbeek (EVC-adviseur Volandis) ontwikkelt op dit moment in opdracht van de sector Bouw en Techniek samen met TNO en de HAN het Digitaal Skills Paspoort. In dit paspoort sla je alle gegevens op die jouw kennis en ervaring aantonen. Denk aan diploma’s, certificaten foto’s van projecten en urenstaten. Het zal grotendeels automatisch gevuld worden zonder dat je er zelf veel werk aan hebt. Het paspoort is zo gebouwd dat het meteen inzichtelijk maakt in hoeverre je bepaalde skills al hebt ontwikkeld.
Inzicht in ontbrekende ervaring
Het Digitaal Skills Paspoort wordt nu getest in de praktijk. De testgroep bevat ook deelnemers die zich aangemeld hebben voor een EVC-traject, maar nog niet voldoen aan de voorwaarden. Voor een EVC- traject heb je minstens 3 jaar werkervaring nodig in het vakgebied. Een van de deelnemers is een allround timmerman met 2 jaar ervaring. Het Digitaal Skills Paspoort heeft hem inzicht gegeven in de ervaring die hij nu nog mist. Na overleg met zijn werkgever heeft hij afgesproken dat hij de komende maanden andere projecten doet om zo de ontbrekende ervaring op te doen. Over een jaar heeft hij alle werkzaamheden gedaan voor de richting allround timmerman en kan hij starten met een EVC-traject.
De verwachting is dat iedereen die werkt of naar school gaat in de toekomst een Digitaal Skills Paspoort heeft, bijvoorbeeld voor sollicitaties, een inschrijving bij een uitzendbureau of bij functioneringsgesprekken. Je kunt je voorstellen dat het hiermee ook veel gemakkelijker wordt om ervaring om te zetten in een vakdiploma. In tegenstelling tot bij een EVC-traject zit er geen tijdsdruk op een Digitaal Skills Paspoort. En je kunt op ieder moment je actuele set aan skills laten zien.
Wil je meer weten?
Onze adviseurs staan je graag te woord en zijn op kantoordagen telefonisch bereikbaar via 0341 – 499 299.