Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Nieuwe uitdaging in de bouw? Doe de beroepskeuzetest!

22 juli 2024

Tool beroepskeuze

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en wil je graag in de bouw- en infrasector werken? Maar weet je niet goed welke functie het beste bij jou past? Wij helpen je op weg met een handige beroepskeuzetest. Aan de hand van zes eenvoudige vragen krijg je een lijstje met beroepen die aansluiten bij jouw wensen. En je zult merken dat volledig omscholen vaak niet nodig is.

Als je er na een aantal jaren achter komt dat je huidige baan niet helemaal bij je past en je liever naar een andere sector overstapt, kan het zijn dat een heel omscholingstraject je tegenhoudt om voor je (nieuwe) droombaan te gaan. Twee of vier jaar een vak leren en weer de schoolbanken ingaan, zie je niet zitten. Een ‘traditionele’ kijk op werken, is dat je puur kijkt naar een diploma. Maar als je kijkt naar welke vaardigheden iemand beheerst, dan is een maatwerktraject vaak al voldoende.

Toon aan wat je al kan

Zou je bijvoorbeeld projectleider willen worden en vervul je nu ook al leidinggevende taken in je huidige baan? En bewaak je veel deadlines? Hoewel je deze vaardigheden in een andere sector gebruikt, kun je op die manier aantonen dat je die ‘skills’ al beheerst. Het Digitaal Skills Paspoort (DSP) kan je helpen om op een eenvoudige manier je droom waar te maken en projectleider te worden. In DSP zijn alle taken die bij een functie horen in één overzicht weergegeven, zodat je direct ziet welke vaardigheden je moet kunnen om die baan uit te voeren. Kun jij met bewijzen aantonen dat je bepaalde vaardigheden al geleerd hebt in je vorige baan? Dan vink je die zo af!

Zo blijven vanzelf de vaardigheden over waar je jezelf nog in kunt ontwikkelen. Zowel voor jou als je werkgever is direct duidelijk wat je nog kunt leren en wat je moet doen om ook die taken eigen te maken. Maak samen een plan om ook die kennis op te doen. Dat kan met het DSP in de praktijk. Maak voor, tijdens of na een klus foto’s en video’s van de werkzaamheden die je gedaan hebt, upload die in je DSP en schrijf er een korte toelichting bij. Vervolgens stuur je dit door naar je leidinggevende en die kan beoordelen of je ontwikkeling hebt aangetoond. Je werkgever kan ook feedback geven en vervolgens kun je samen in gesprek gaan over hoe je je hebt ontwikkeld.

De beroepskeuzetest

Met de beroepskeuzetest en DSP wordt het voor werkgevers makkelijker om een zij-instromer te begeleiden in zijn nieuwe baan. Bovendien leert de instromer zo het vak in de praktijk en kan hij gelijk aan de slag. Ook werknemers in de Bouw & Infra die liever een andere functie in de sector willen gaan bekleden, kunnen de beroepskeuzetest gebruiken om te bepalen naar welke functie ze toe willen groeien. Doordat je al in de sector werkt, is het goed denkbaar dat je al veel skills voor een nieuwe baan in huis hebt. In dat geval kan de beroepskeuzetest het laatste zetje geven.

Is DSP ook wat voor jou?

Wil jij ook een volgende stap zetten in je loopbaan en kunnen de beroepskeuzetest en het Digitaal Skills Paspoort (DSP) je hierbij helpen? Stuur dan een mail naar info@volandis.nl.

contact