Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Nu samen in actie om huidkanker later te voorkomen

01 mei 2024

huidfonds campagne geniet maar verbrand niet

Voorkomen gaat over weren, kleren en smeren!

De zon is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker

Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het betreft bijna de helft van alle kankerdiagnoses bij elkaar. En in Nederland groeit dat aantal harder dan in andere Europese landen. Blootstelling van de huid aan uv-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

In volgorde: weren, kleren, smeren

Gelukkig zijn er drie eenvoudige maatregelen om de huid te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon: weren, kleren en smeren. De schaduw opzoeken, bedekkende kleding dragen en de onbedekte huid insmeren met zonnebrandcrème (factor 30+ met uv-A-filter). Toch is het toepassen van deze maatregelen nog lang niet vanzelfsprekend. Er is dus actie nodig!

Kunnen we de explosieve groei stoppen?

Op dit moment heeft elke nieuwe generatie een grotere kans op huidkanker dan de generatie daarvoor. Waar nu nog 1 op de 5 mensen huidkanker heeft, wordt dat 1 op de 4. Huidkanker kost jaarlijks circa 1000 mensenlevens en ook de zorgkosten zijn erg hoog. Door zoveel mogelijk organisaties te betrekken bij huidkankerpreventie wil het Nationaal Huidfonds dit tij keren. Zodat we samen huidkanker echt kunnen voorkomen.

#voorkomhuidkanker via het Zonvenant

Het borgen van huidkankerpreventie in beleid, daar draait het Zonvenant om. Organisaties zoals buitensportverenigingen, scholen en bedrijven met buitenwerkers wordt gevraagd om hiervoor te tekenen. Ook als ze het al veel aan zonbescherming doen, want dan kunnen ze als voorbeeld dienen voor anderen.
Het Nationaal Huidfonds ondersteunt deze organisaties vervolgens om deze stap zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast fungeert het Huidfonds als kennispartner waarbij alle informatie gebaseerd is op de laatste wetenschappelijke inzichten. Zo communiceert iedereen dezelfde adviezen, wordt desinformatie voorkomen, en dragen we bij aan gedragsverandering.

Wij zijn partner van het Zonvenant

Met het Zonvenant wordt een beweging in gang gezet om de belangrijkste risicogroepen voor huidkanker handelingsperspectief te bieden om huidkanker te voorkomen. Wij onderschrijven als Volandis de noodzaak tot het voorkomen van huidkanker. Daarom zijn wij partner van het Zonvenant.

Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #voorkomhuidkanker. Meer weten? Ga naar huidfonds.nl/zonvenant

contact