Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Ongewenst gedrag melden bij de vertrouwenspersoon

17 november 2021

uta

Ook in de bouw- en infrasector komt helaas ongewenst gedrag voor. Uit analyses van de PAGO+-vragenlijst blijkt dat in 2019/2020 7% van de medewerkers geconfronteerd werden met ongewenst gedrag. Concreet zijn dat meer dan 8000 medewerkers per jaar! Dat zijn er natuurlijk 8000 te veel en dit is niet alleen schadelijk voor de medewerker zelf, maar ook voor het team en de werkgever. Het werkt conflicten en onveilig werken in de hand. Volandis en de gecontracteerde arbodiensten hebben daarom de handen ineen geslagen om dit problemen serieus en structureel aan te pakken.

Het is daarom belangrijk dat zowel medewerkers als werkgevers weten dat er een vertrouwenspersoon is die geraadpleegd kan worden. Je vindt de vertrouwenspersonen hier. Een vertrouwenspersoon is onafhankelijk en waarborgt de privacy van de medewerkers. Werkgevers zijn verplicht om dit te organiseren, te communiceren en als beleid te voeren.

Daarnaast kunnen werkgevers in mijnVolandis een beleid op maat maken voor ongewenst gedrag. Omdat werkgevers ook een beleid op werkdruk moeten hebben om volledig te voldoen aan de wet op Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) wordt er ook een handreiking aangeboden voor het implementeren van beleid op werkdruk.

Met deze acties worden werkgevers ondersteund in het voeren van een arbeidsomstandighedenbeleid op het gebied van PSA. Meer informatie over PSA vind je hier.

Wil je meer informatie over de functie en rol van een vertrouwenspersoon? Bekijk dan de volgende filmpjes

Wil je als werkgever meer aandacht besteden aan pesten op het werk dan is er een handige toolbox over pesten beschikbaar.

contact