Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Werk veilig!

07 oktober 2019

Werk veilig!

Als er een sector de afgelopen jaren negatief in het nieuws is geweest met betrekking tot ongevallen dan is het de bouw- en infrasector wel. De feiten liegen er dan ook niet om. Aan wet- en regelgeving geen gebrek, maar toch blijft het lastig om het aantal (dodelijke) ongevallen fors te verlagen. Je zou van minder gedemotiveerd raken als werknemer in deze prachtige sector, maar dat is gelukkig nergens voor nodig. Wat je wel kunt doen? Wees je bewust van de gevaren en gebruik je gezonde verstand. Zo valt er veel te leren als je kijkt naar de 10 meest voorkomende ongevallen.

Klein hoekje of grote hoogte

Je zou misschien denken dat vallen van grote hoogte de grootste boosdoener is, maar niets is minder waar. Met stip op 1 staat het vallen van minder dan 2,5 meter hoogte. Zijn we op grote hoogte geneigd altijd voorzichtigheid in acht te nemen, juist op lagere hoogtes zit een ongeluk in een klein hoekje omdat we ons relatief veilig voelen. Handig om in je achterhoofd te houden als je op een ladder of steiger staat!
Daarnaast betekent werken op een ladder vaak dat je maar een hand vrij hebt. Ook dit is een veel voorkomend risico want veel gereedschap dien je toch echt met twee handen te bedienen. Waarschijnlijk ben je best gehecht aan je tien vingers, dus bedenk je voor je met die slijptol aan de slag gaat dat voorkomen altijd beter is dan genezen!

Grote gevolgen

Struikelen, uitglijden, vertillen of verdraaien. Het is echt niet alleen voorbehouden aan Mister Bean. Juist als je werk doet waarbij de fysieke belasting hoog is zit een dergelijke ‘misstap’ in een klein hoekje en niet iedereen komt er met een blauwe plek vanaf. Een kleine verkeerde beweging kan grote gevolgen hebben waardoor je soms wekenlang bent uitgeschakeld. Voorkomen kun je dergelijke ongevallen natuurlijk nooit, maar goed schoeisel en een opgeruimde bouwplaats helpen wel mee. Gevalletje kleine moeite, groot plezier!

Dit is slechts een greep uit de meest voorkomende ongevallen in de bouw- en infrasector. Ben je benieuwd naar een volledig overzicht van de meest voorkomende ongevallen en hoe deze voorkomen kunnen worden? In dit artikel vind je een handig overzicht.

 Wist je dat?

Wat opvalt is dat vooral mannen in ‘gevaarlijke’ beroepen werken. In 9 van de 10 beroepen waarin werknemers het vaakst aangeven gevaarlijk werk te verrichten, werken meer mannen dan vrouwen. Denk aan elektriciens of elektronicamonteurs, metaalarbeiders of machinemonteurs.

contact