Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Duurzame inzetbaarheid Bouw & Infra

Bouw- en infrasector maakt met Volandis werk van duurzame inzetbaarheid

De stijgende pensioenleeftijd is in de bouw- en infrasector een prominent onderwerp van gesprek. Veel werknemers in deze sector hebben een zwaar beroep, waardoor langer doorwerken gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Sociale partners in de Bouw & Infra hebben daarom in 2016 kennis- en adviescentrum Volandis opgericht om werknemers en werkgevers te stimuleren het thema duurzame inzetbaarheid op te pakken en er zelf mee aan de slag te gaan. Voor Volandis gaat duurzame inzetbaarheid over veilig en gezond werken, plezier houden in het werk en op tijd vooruit kijken naar het werk in de toekomst. De uitvoering van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA incl. PAGO) is een van onze belangrijkste activiteiten.

Tjeerd Willem Hobma, directeur Volandis: “De DIA wordt door onze sociale partners gezien als de nieuwe norm. De DIA is het binnen de sector vertrouwde en bekende PAGO (preventief medisch onderzoek) met een plus. De plus is een adviesgesprek met een DIA-adviseur van Volandis over wat de werknemer wil en kan doen om duurzaam inzetbaar te blijven. Voor bedrijven is er het portaal mijnVolandis met daarin het rapport Duurzame Inzetbaarheid, gebaseerd op de resultaten van de DIA/PAGO’s in de afgelopen jaren. Hiermee krijgen werkgevers onder andere inzicht in het werkvermogen van hun werknemers en tools om zelf aan de slag te gaan. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld in mijnVolandis bij de Volandis Preventiegids zien welke leveranciers voor de (Af)Bouw & Infra zijn geselecteerd om te ondersteunen bij acties. ”

Ondersteuning ministerie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt voor een deel activiteiten die Volandis uitvoert om ieder talent van nu straks veilig, gezond, leren en productief aan het pensioen te laten werken. Deze subsidie valt onder de MDIEU-regeling. Deze regeling vraagt om een sectoranalyse Bouw & Infra die een realistisch en duidelijk beeld geeft van de stand van mensgerelateerde zaken in de sector. Deze vind je hier.

contact