Goede leermeesters zijn goud waard!
18 juni 2019 |
Het gaat goed in de bouw- en infrasector en daar mogen we best trots op zijn. Dit is echter geen startsein om achterover te gaan leunen. Juist als het goed gaat is het belangrijk om de toekomst niet uit het oog te verliezen, of je nu werkgever of werknemer bent. De ervaring leert dat veel leermeesters binnen de bouw- en infrasector tijdens de crisis hun leermeestercertificaat en de leermeesterpas hebben laten verlopen. Dat dit zonde is moge echter duidelijk zijn. Het begeleiden en opleiden van leerlingen nu, zorgt juist voor vakbekwame professionals in de toekomst.
Zijn goede leermeesters echt zo belangrijk?
Wij vragen het Jan de Groot, docent aan de leermeestercursus. Jan begon als 16-jarige in de bouw als metselaar en voelde zich prima thuis in het wereldje. Toch was hem als snel duidelijk dat hij niet tot zijn 65ste ging metselen. Hij belandde op de lerarenopleiding en stond jarenlang voor de klas op het VMBO.
In ’91 maakte hij de overstap van het VMBO naar de vakopleiding (SVB, Bouwradius en Fundeon) waar hem gevraagd werd om de leermeestercursus te geven omdat hij ervaring had in het lesgeven. Al snel bleek dat onderwijs aan volwassenen niet zo heel anders was dan onderwijs aan jongeren. Door je continu te verplaatsen in je ‘leerling’ kom je al een heel eind. Jan besteedt nog steeds minstens de helft van zijn tijd aan de leermeestercursus en alles wat daarbij komt kijken.
In de 3-daagse cursus komt hij niet alleen jongeren tegen die aan het begin van hun carrière staan. Ook werknemers met jaren ervaring op de teller kunnen nog leermeester worden. Voor sommige zestigplussers zelfs een goede manier om het iets rustiger aan te kunnen doen en op die manier duurzaam inzetbaar te blijven. Op de nascholing treft Jan juist leermeesters die al jarenlang hun leermeesterbevoegdheid hebben en soms zelfs al meer dan 25 jaar leerlingen begeleiden op de bouwplaats. Jan noemt als grote meerwaarde van goede leermeesters dat zij indirect geld verdienen voor je bedrijf. Als een bedrijf een goede leermeester heeft die goed gepositioneerd is en voldoende ruimte krijgt om te begeleiden en te motiveren, dan houd je je personeel binnen. Zo hoef je nieuw personeel niet weg te kapen bij concullega’s of extern in te huren.
“ OPLEIDEN IS DE GOEDKOOPSTE MANIER OM AAN GOED PERSONEEL TE KOMEN ”
Kijk vooruit
De voordelen van het leermeesterschap beperken zich natuurlijk niet alleen tot de werkgever. Juist voor werknemers valt er als leermeester veel winst te behalen:
- Door je te continu te ontwikkelen blijf je gemotiveerd.
- Als leermeester krijg je een toeslag op je salaris.
- Door iedere twee jaar een 1-daagse nascholing te volgen, behoud je jouw certificering.
- De kosten voor de leermeestercursus hoef je niet zelf te betalen, deze worden door de werkgever betaald. Als werkgever investeer je dus actief in de ontwikkeling van je werknemer (als werkgever kun je overigens vanuit het Volandis Fonds in aanmerking komen voor een vergoeding van de cursuskosten en een verletvergoeding, mits er premie voor de leermeester wordt betaald aan APG voor de cao BTER Bouw & Infra).
Kortom, een goede leermeester is iets om zuinig op te zijn! Heb jij als werknemer affiniteit met het begeleiden en opleiden van leerlingen in de bouw- en infrasector? Dan kun je in principe leermeester worden. Je bent officieel leermeester als je de ‘Leermeestercursus Bouw & infra’ van Volandis hebt gevolgd. Wij werken hiervoor samen met meer dan 50 opleidingsbedrijven in Nederland, waardoor er altijd een cursus bij jou in de buurt te vinden is. Lees hier meer.